Zooniverse’den İki Yeni Gezegen Keşfi

Çok çeşitli bilim dallarında basit çalışmalar yapabileceğiniz halka açık bilimsel verilerin paylaşıldığı Zooniverse platformundan iki yeni gezegen keşfi geldi. Siz de bu sayfaya üye olarak istediğiniz alanda çalışmalara katılarak bilim insanlarına yardımcı olabilirsiniz.

Görev süresi bitmiş olan Kepler teleskopunun verileri işlenmeye devam ediyor. Bu amaçla bilime meraklı her kesimden destek isteyen gökbilimciler Zooniverse ortamından verileri paylaşıyor. İşte, bu platformda işlenen verilerden iki yeni gezegen keşfi gerçekleşti: K2-138g ve K2-288Bb.

K2-138g

Beş gezegeni olan K2-138 yıldızı bir kırmızı cücedir. Gezegenleri 2,5 ile 12,8 gün arasında dolanma dönemine sahip. Yani yıldıza çok yakın dolanmaktalar. (Karşılaştırma yapabilmek için Merkür’ün Güneş çevresinde 88 günde bir tur attığını hatırlatayım.)

Sistemdeki beş gezegenin yörüngesinde gözlenen tuhaflık altıncı bir gezegen olabileceğine işaret ediyordu. Halka açık verilerin eşliğinde yıldızın gerçekten de altıncı bir gezegeni olduğu keşfedildi.

K2-138g gezegeni Dünya’dan büyük Neptün’den biraz küçüktür. Yıldızı çevresinde 42 günde dolanmaktadır. Yüzey sıcaklığı yaklaşık 130 C derece olan gezegende bildiğimiz anlamda yaşam olması mümkün görünmemektedir.

Keşifle ilgili ayrıntılı bilgiye https://blog.zooniverse.org/2019/01/07/exoplanet-explorers-discoveries-a-sixth-planet-in-the-k2-138-system/ adresinden ulaşabilirsiniz.

K2-288Bb

K2-288 sistemi iki M cüce yıldıza sahiptir. A yıldızı yaklaşık yarı Güneş kütlesindedir. B yıldızı ise Güneş’in üçte biri kütlelidir. Gezegen adlandırmalarında büyük harfler yıldızı, küçük harfler gezegeni simgelemektedir.

B yıldızı çevresinde 31,3 günde dolanan gezegen yaşam alanı içinde bulunuyor. Dünya çapının 1,9 katı çapa sahip gezegenin yüzey sıcaklığı -47C’dir. Bu haliyle yaşam alanında olsa da pek yaşamperver görünmemektedir.

Keşifle ilgili ayrıntılı bilgiye https://blog.zooniverse.org/2019/01/07/exoplanet-explorers-discoveries-the-habitable-zone-planet-k2-288bb/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Önerilir...

2 Yorum

  1. merkürün yıldızımıza uzaklığı yaklaşık 58000000 milyon km olduğunu hatırlarsak ve yüzey sıcaklığı( yıldıza bakan tarafı)yaklaşık 430 derece.k2138 yıldız sistemindeki gezegenler çok daha yakın olmalı yüzey sıcaklıklarıda 430 derecenin çok çok üzerinde olmalı ve nekadar yakınsa hem yörüngedeki hızları hemde dönme turları (42 ve 2,5).yörüngedeki hızları çok yüksek.diğer yidız k2288Bb yıldızı ise yaşam olabilir(-47).Fakat rusyada -70 de insanlar yaşıyor.öyle biliyorum.yinede yörünge hızı yüksek.selamlar.

    1. Elbette burada bahsedilen ortalama sıcaklık değeridir. Dünya’nın ortalama sıcaklığının 15 C derece olduğu düşünülürse, -47C gibi bir ortalama sıcaklıkta yaşam olasılığı?? Evet, soru işareti. Çünkü bu kadar düşük sıcaklıklarda yaşayan mikrobik canlılar olabilir. Bu kısmı biyologlara bırakayım en iyisi.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.