Yumurta Bulutsusu

Bu görüntü Dünya’dan 300 ışık yılı uzaklıktaki Yumurta Bulutsusu adlı kozmik bir feneri gösteriyor. Hubble Uzay Teleskobu Güneş benzeri bir yıldızın hayatındaki kısa ama acıklı bir anı yakaladı.

yumurta bulutsusu
Hubble’dan Yumurta Bulutsusu (NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)).

Yumurta Bulutsusu bir öngezegenimsi bulutsudur. Ölmekte olan yıldızdan atılan sıcak madde onu çevreleyen toz ve gazı aydınlatır.

İsmi gezegenimsi bulutsu olsa da bu tür cisimlerin gezegenle ilgisi yoktur. 18. yüzyılda ilk keşfedildiklerinde Güneş Sistemi’ndeki gezegenlere benzetilmişler ve bu takma ismi almışlardır.

Ölen yıldız bu görüntünün merkezindeki parlak çizgilerin arasındaki kalın toz şeritte gizli olmasına karşılık kenarlara doğru yayılan dört ışık kanadı yerini işaret etmektedir.

Bu güçlü ışımaların nedeni henüz bilinmiyor ancak bu ışınlar nedeniyle yıldızdan çıkan maddenin güçlü jetleri kalın bulutları oyarak merkezi toz şeritlerin ortaya çıkmasını sağladı.

Gezegenimsi bulutsuya neden olan yıldız düzenli aralıklarla -genellikle her yüzyılda bir- madde püskürtür. Bu nedenle yoğun halka disklerinin arasında az yoğun maddeye rastlanmaktadır. Bu tozlu kabukların içindeki yıldız görülmese de oluşumları ve evrimleri hakkında önemli bilgilere bulutsuyla ulaşılabilir.

Birkaç milyar yıl yaşayan yıldıza göre sadece birkaç bin yıllık dönemini kapsayan ve oldukça sönük olan bu kısa anını yakalamak önemlidir. Yumurta bulutsusu 40 yıl önce keşfedilmişti.

Görüntü hubble’ın Gelişmiş Kamerası ile alındı. Renkler yıldız ışığını yansıtan tozun özelliklerini görmek için oluşturulmuştur.

Görüntü kırmızı, mavi ve yeşil renkteki filtreler yardımıyla oluşturulmuştur. Görüntü 1,2 ışık yılı uzunluğundaki alanı gösterir.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.