Cassini görevinin son aşamasına girerek Satürn’ün atmosferlerine ait aşağıdaki fotoğrafları yolladı. Bu görüntülerde gaz devinin kuzey kutbundaki altıgen biçimli jet akışları dikkatleri çekiyor.
Cassini 30 Kasım’da halkalara doğru yaklaşmaya başladı. Toplamda 20 yörüngeden oluşacak son aşamanın ilk bölümünde araç gezegenin dış kenarından gezegenin kuzey kutbunu halkalarla birlikte görüntüledi.
Halkaların dış kenarından sonraki geçişi ise 12 Aralık’ta olacak. Bu sırada Cassini Titan’ın yakınından son kez geçecek. 22 Nisan’a kadar halkaların yakınından Satürn’e yaklaşmayı sürdürecek ve 26 Nisan’da Satürn’ün en içteki halkası önündeki boşlukta bulunacak.
2004’ten bu yana Satürn ve uydularını izleyen Cassini 15 Eylül’de veda edecek. Satürn’ün atmosferine dalarak sinyal veremeyeceği ana kadar iletişimde kalacak.
Cassini yaklaşık 12 yıldır Satürn sistemine ait birçok bilinmeyeni gözler önüne serdi. Titan’ın metandan oluşmuş göl ve denizlerini, Enceladus’un buzlu yüzeyinin altındaki sıvı okyanusu ortaya çıkardı.
Cassini verileri ve bulgularına buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Görseller için telif hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute