Temmuz ayının ortalarında Pluto’ya yaklaşacak olan Yeni Ufuklar uzay aracı yeni bir fotoğraf yolladı. Nisan ayı ortasında Pluto’dan 113 milyon km uzakta bulunan araç yeni fotoğrafı, üzerindeki Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi teleskopik kamerayla elde etti. Yeni görüntüdeki parlak bölgenin kutup noktası olabileceği üzerinde duruluyor.
NASA Genel Merkezi’nden John Grunsfeld: “Yeni Ufuklar, Pluto’ya yaklaştıkça kutup yakınlarındaki parlak bölge gibi yüzey yapılarını daha ayrıntılı gözleyeceğiz” diyor.
Görüntüde ayrıca Pluto’nun uydusu Charon’da görülüyor. Charon cüce gezegen çevresindeki bir turunu 6,4 günde tamamlıyor. Pozlama süresi çok kısa –saniyenin onda biri- olduğundan Pluto’nun büyük uydusu Charon’a göre diğer dört uydusu çok sönük olduğundan görülmüyor.
Pluto 1930 yılında keşfedilmesine karşılık, hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz cisimdir. Güneş’ten yaklaşık ortalama 5 milyar km uzakta olan cüce gezegenle ilgili birçok araştırma yapıldı. Yeni Ufuklar uzay aracı ile artık daha ayrıntılı çalışma yapılabilecek.
Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Alan Stern: “Yeni Ufuklar Dünya’dan gerçek anlamda ancak nokta kadar görülen Pluto’yu gözlerimizin önüne serecek. Böylece cüce gezegenin yüzeyini tüm ayrıntılarıyla görebileceğiz” diyor.
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan Hal Weaver: “Bu yaz Pluto’yu sadece 12.500 km uzaktan göreceğiz. Bizi ne gibi sürprizlerin beklediğini şimdilik ancak hayal edebiliriz” diyor.
sanırım buda voyagerler gibi güneş sistemini terk ederek dış uzaya açılacak….
voyagerlere göre daha detaylı analizleri dünyaya iletebilecek sonda…
eğer bu sonda galaksi ekseni uzantısı boyunca değlde galaksi eksenine dik bir açıyla fırlatılmış olsaydı ilerlemesi mümkünmüydü.
galaksimizden kaçış hızımız ne acaba….