Yedi yıldır Plüton ve uydularını gözlemek için yolda olan Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı, 14 Temmuz 2015’de Plüton ile buluşacak. Böylece Kuiper Kuşağı’nın gezegeni ilk kez bu kadar yakından izlenebilecek.
Yeni Ufuklar’ın yolculuğu nedeniyle Plüton yörüngesindeki birçok tehlikeli nesnede keşfedildi.
Suthwest Uzay Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Yeni Ufuklar görevi başkan yardımcısı Dr. Alan Stern: “Plüton yörüngesinde şimdiye kadar beş uydu keşfettik. Bu uyduların dışında Plüton yörüngesinde dolanan henüz keşfedilmeyenler, küçük Kuiper nesneleri, çarpışmalar nedeniyle oluşan enkazları görebileceğiz” diyor.
“Uzay aracımız çok hızlı hareket ettiğinden -saatte 30 000 km’den fazla- tek bir çakıl ya da milimetre boyutundaki kum tanesi araca zarar verebilir. Bu nedenle aracı Plüton çevresindeki enkaz bölgelerinden korumak gerekir.”
Plüton çevresindeki enkaz yığınları sadece Yeni Ufuklar aracıyla değil, dev yer teleskoplarıyla ve hatta Hubble Uzay Teleskopu ile aranıyor. Alınan veriler bilgisayar benzetimleriyle canlandırılıyor. Ekip aynı zamanda geçerli uçuş rotasının araç için tehlikeli olabileceği durumlarda alternatif rota belirleyerek Plüton Sistemi’ni daha uzak bir noktadan izlemesini sağlayabilir.
“Bilim sevgimiz sonucunda Plüton ve uydularını görmeye çalışırken bir anda aracımız yerle bir olabilir” diyor Stern.
Ekip üyesi Dr. Leslie Young: “Gerekirse daha uzak bir noktadan gözlem yapabilmek için planlamalar yapıyoruz. Elbette Plüton’u yakından izlemeyi ve incelemeyi isteriz ancak böylesi karmaşık bir sistemde çarpışma riskini de göze alamayız” diyor.
Stern: “Yeni Ufuklar aracını, aracın motorlarını Plüton’a varmadan 10 gün önceye kadar ateşleyerek güvenli bir rotada uçuracağımızı biliyoruz. Bu nedenle aceleci olmanın bir anlamı yok” diyor.