Bir gökbilimci ekibi Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Çok Büyük Teleskopunu (VLT) kullanarak iç Güneş Sistemindeki gezegenlerle benzer gezegenlere sahip L98-59 sistemine baktı. Radyal hız tekniğiyle elde edinilen yeni veriler arasında Venüs’ün yarı kütlesindeki en küçük ötegezegen bilgileri de bulunuyor. Bu gezegen yaşanabilir bölgede olduğundan yüzeyinde sıvı suyla oluşmuş okyanuslar olabilir.
Sonuçlar Güneş Sistemi dışındaki Yer büyüklüğündeki gezegenlerde yaşam bulma arayışında önemli bir adım atıldığını işaret ediyor. Bir ötegezegende var olan biyolojik imza tespiti atmosferinin incelenmesine bağlıdır. Ancak günümüzde kullanılan teleskoplar bu tür küçük gezegenlerin atmosferlerini incelemek için yeterli değil. L 98-59 sistemi bu tür gözlemler için ideal bir hedeftir. 35 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın çevresinde dolanan Yer veya Venüs gibi karasal gezegenlerinin olduğu biliniyor.
ESO’nun VLT’sinin katkısıyla ekip gezegen yüzeylerinde ya da atmosferlerinde su olabileceğini belirledi. L 98-59 sistemindeki gezegenlerden ikisi yıldızına çok yakın olduğundan muhtemelen kurudur. Ancak üçüncü gezegenin en azından toplam kütlesinin %30’unun sudan oluştuğu düşünülüyor ki bu da onu su-dünyası yapmaktadır.
Ayrıca gezegen sisteminde daha önce bilinmeyen “gizli” bir dördüncü gezegen bulundu. Bunun dışında yüzeyinde su bulunması olası bölgede beşinci bir gezegen daha olması gerektiğini düşünüyorlar.
Gökbilimciler sistemde bulunan en içteki gezegenin yarı Venüs kütlesinde olduğu radyal hız yöntemiyle belirlendi. Bu yöntemde yıldızın salınımlarına bakılarak gezegen keşfi gerçekleşmektedir.
Sistemdeki gezegenlerden üçü ilk kez 2019’da NASA’nın TESS uydusuyla keşfedildi. Bu teleskop gezegenlerin yıldızın önünden geçerken gelen yıldız ışığının azalmasını ölçen, geçiş yöntemiyle gezegen keşfetmektedir.