NASA, Jüpiter’in geçmişi hakkında bilgi edinebilmek amacıyla Juno adlı uzay aracının yapımına başladı. Aracın 2011 yılının Ağustos ayında fırlatılması ve 2016 yılında da Jüpiter’e ulaşması hedefleniyor.
Denver’daki Lockheed Martin Uzay Merkezi’nde montaj ve test çalışmaları başlatılan Juno’ya, önümüzdeki birkaç ay içinde gerekli deneysel araçlar eklenecek.
Yapımı gerçekleştiren ekibin başındaki isim, Scott Bolton heyecanlı bir işe giriştiklerini ve parçalı bir bulmaca gibi parçaları bir araya getirerek aracı inşa ettiklerini söylüyor.
Jüpiter Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegendir. Gezegenin yoğun gazlarla örtülü atmosferi güneş sistemindeki gezegenlerin oluşumu hakkında önemli sırları açığa çıkarabilir. Jüpiter ayrıca diğer yıldızların çevresinde keşfedilen gezegen sistemlerinin anlaşılabilmesi için önemli bilgi sağlayabilir.
Juno, dev gezegenin katı çekirdeğinin araştırılabilmesi için, toplam dokuz tane bilimsel araca sahip olacak. Bu araçlar ile Jüpiter’in şiddetli manyetik alan haritası çıkarılacak, gezegendeki su ile atmosferdeki amonyak miktarları ölçülecek ve son olarak da gezegendeki renk kuşakları (aurora ışıkları) izlenebilecek.
NASA’nın Jet Çalıştırma Laboratuvarı’ndan Jan Chodas, “Önümüzdeki birkaç ay içerisinde birçok test yapılacak. Aracı zorlu bir yolculuğa ve ardından da Jüpiter’deki zorlu şartlara hazır hale getirmeye çalışacağız” diyor.
Juno için NASA-JPL dışında İtalyan Uzay Ajansı’da kızılötesi tayfölçer aracı yaparak katkı sağlayacak.
Kaynak: NASA/JPL
Acaba biz ne zaman ülkemizde bu tür bilimsel araçları yapıp uzaya göndereceğiz…..Galiba hiç bir zaman olmayacak…Türkiye Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ne zaman kurulacak…?????????