Son yıllarda birbirinden ilginç, farklı özelliklere sahip karasal gezegenler keşfedildi. Ancak yeni keşfedilen gezegenin bir özelliği dikkat çekiyor. Yeni keşfedilen Dünya benzeri gezegen çok sıcak olmasına karşılık bir atmosferi olacak kadar da soğuk. Gezegenin eğer atmosferi varsa, sadece 39 ışık yılı uzakta olması nedeniyle Hubble ve Dev Macellan Teleskoplarıyla incelenebilir.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) gökbilimci David Charbonneau: “Asıl hedefimiz ikiz Dünya’yı bulmak. Ama arayış sırasında Venüs’ün ikiziyle karşılaştık. Üstelik Venüs’deki gibi bir atmosferi olduğunu düşünüyoruz” diyor.
Makalenin baş yazarı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Zachory Berta-Thompson ekliyor: “Bu gezegen önümüzdeki yıllarda gökbilimcilerin favori hedefleri arasında olacak.”
GJ 1132b gezegeni, Güneş’in ancak beşte biri kadar olan bir kırmızı cüce çevresinde dolanıyor. Soğuk yıldız Güneş’e göre 200 kat daha az ışık yayıyor. Yıldızına Merkür’ün Güneş’e olan uzaklığından daha yakın olan gezegenin (sadece 2,3 milyon km) yörünge dönemi 1,6 gün.
GJ 1132b’nin yıldıza bu kadar yakın olması sıcaklığını 250 C dereceye kadar arttırır. Bu sıcaklıkta her ne kadar su kaynasa da gezegenin bir atmosferi olabilir. Ayrıca başka gezegenlerle kıyaslandığında önemli ölçüde soğuktur. Örneğin CoRoT-7b ve Kepler-10b gibi iyi bilinen gezegenler 1000 C derece gibi sıcaklığa sahiptir.
GJ 1132b kırmızı cüceler çevresinde gezegen arayan Güney Şili’deki Inter-Amerikan Gözlemevi’nde bulunan sekiz adet 40 cm’lik robotik teleskoptan oluşan Mearth-South dizisi tarafından keşfedildi.
Mearth-South, en fazla 100 ışık yılı uzaklıkta olan birkaç bin kırmızı cüceyi izlemektedir. Bu yıldızlara bağlı olabilecek gezegenler geçiş yöntemiyle taranır. Bir gezegen yıldızının önünden geçerken yıldızdan gelen ışık miktarında azalmaya neden olur. Bu azalma çok küçük olsa da gezegenin varlığını gösterir.
GJ 1132b yaklaşık 9200 km çapındadır. Dünya’nın çapından % 16, kütlesinden % 60 kez daha büyüktür. Bu verilerle elde edilen yoğunluğun gezegenin kayalık bileşime işaret ettiği görülür.
Gezegenin yerçekim ivmesi Dünya’ya yakındır. GJ 1132b’de duran bir kişi Dünya’dakine göre % 20 daha ağır gelecektir.
Gezegenin henüz komşularına rastlanmadı. Ancak yakın gelecekte GJ 1132b’nin yanına birkaç gezegen eklenebilir.
Ekip gezegeni Spitzer, Hubble gibi gelişmiş teleskoplarla incelemek istiyor. Ayrıca yakın gelecekte göreve başlayacak olan James Webb Uzay Teleskopu ile de gezegene daha yakından bakmak arzusundalar.