Güzellik, zarafet, karizma… Bu güzelim sarmal gökada ideal bir sevgilinin tüm özelliklerine sahiptir. Hubble, gökbilimcilere oldukça zarif ve karmaşık yapıya sahip NGC 3344 gökadasını incelemeleri için bu görüntüyü hediye etti. Hubble’ın farklı dalga boylarındaki görme yeteneği ortaya böyle güzel ve gökadanın saklanan özelliklerini ortaya çıkaran fotoğraf veriyor.
Sarmal gökadalar evrendeki en görkemli manzaralar sunan devleridir, ancak hepsi aynı görünmez. Bazıları dik durarak sadece kenarını gösterirken bazıları hafif dönmüş gibi sarmal kollarını farklı açılarda gösterir. Bazıları ise yüzleri tamamen bize dönük şekilde kollarını ve merkezdeki parlaklığı ile görünerek adeta gözlemcilerin gözünü alır, onları mest eder.
Küçük Aslan (Leo Minor) takımyıldızı yönünde ve 20 milyon ışık uzağımızda yer alan NGC 3344 nefes kesici yüzüyle görülmektedir. Samanyolu’nun yarı büyüklüğünde olan gökada küçük bir sarmaldır. Merkezdeki çubuksu yapı (çekirdek boyunca uzanan yıldız şeridi) sadece Hubble’ın Geniş Alan Kamerası-3 ile görülebilir. Gökbilimciler sarmal gökadaların (Samanyolu dahil) üçte ikisinde bu tip çubuksu yapının olduğunu düşünüyor.
Hubble’ın farklı dalga boylarında çalışma yeteneği sarmal kolları çevreleyen, dağılmış görünen renkli boncukları da görmemizi sağlamaktadır. Bu görüntü yakın morötesi, görünür ve yakın kızılötesi dalga boyları arasında değişen ışığı algılayan farklı filtrelerle elde edildi. Sonuçta da bir insan gözünün görebileceğinden çok daha kapsamlı görüntü elde edildi.
Merkezin çevresinde dolanan sarmal kollar yüksek sıcaklığa sahip mavi yıldızların doğduğu yerlerdir. Kollar üzerinde yer alan gaz ve toz bulutları (kırmızı ile görülenler) yeni yıldızların oluşumu için gerekli hammaddeleri barındırır. Görüntünün solundaki çok parlak yıldızlar gökada ile Dünya arasında yani bize yakın olanlardır ve gökadayla ilgileri yoktur, Samanyolu yıldızlarıdır.
Yüzü bize dönük olmasına karşılık NGC 3344 gizemini korumaktadır. Gökbilimciler gökadanın dış yıldızlarının tuhaf bir şekilde hareket ettiğini belirledi. Çoğunlukla gökada merkezindeki yüksek yıldız yoğunluğu yıldızların hareketlerini etkilerken NGC 3344’de böyle bir durum görülmüyor. Dış yıldızların bu tuhaf hareketlerinin tek açıklaması dış yıldızların gökadaya sonradan katılmasıdır. Bu da gökadanın uzun zaman önce başka bir gökadayla yakınlaşmış olduğu anlamına gelir.
NGC 3344’ün yeri ise ilginç. Gökadamız, Andromeda Gökadası ile birlikte 40 gökadadan oluşan Yerel Grup içinde bulunur. Ancak NGC 3344 bizim bölgemizin dışında olup birkaç bin gökadanın oluşturduğu Başak Üst Kümesinin küçük bir elemanıdır.
NGC 3344 tüm güzelliği ile binlerce gökada arasından sıyrılıyor.