Yakınımızda Daha Az Asteroit Varmış

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcsı (WISE) Dünya yakınında sanılandan daha az asteroit olduğunu belirledi. Gökbilimciler şimdi daha önce 35 000 olarak hesaplanan orta büyüklükteki asteroit sayısının şimdi 19 500 olduğunu söylüyor. Bilim insanlarına göre bir asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı da azalmış durumda.

WISE Dünya yakınındaki asteroit sayısının önceden tahmin edilenden daha az olduğunu belirledi. Sağdaki eski ve soldaki yeni modeldir. (NASA/JPL-Caltech)

Buna karşılık orta büyüklükteki asteroitlerin çoğu da keşfedilmeyi bekliyor. Daha küçük boyutlu olanlar ise (330-3300 m genişliğe sahip olanlar) Dünya için daha risk taşıyor. Bu asteroitlerin Dünya’ya ne kadar yakınlaşacakları konusunda ise yeni bir çalışma yapılması gerekecek.

Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesi üzerinde 195 milyon km’ye kadar yakında olan asteroitler yakın asteroitler olarak nitelenir. WISE’nin NEOWISE görevi asteroit avcılığıyla ilgilidir.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan ve NEOWISE ekibinden Amy Mainzer: “NEOWISE bize yakın olan asteroitlerin sayısı hakkında yeni bilgiler vererek daha doğru bir tahminde bulunmamızı sağladı. Bu, bir küçük gruba anket uygulayarak sonuçlarını tüm ülke nüfusuna yaymaya benzer” diyor.

Asteroitlerin büyüklüklerine göre sınıflandırılması. (NASA/JPL-Caltech)

 

WISE Ocak 2010 ve Şubat 2011 tarihleri arasında kızılötesi görüş yeteneğiyle uzak gökadalar, asteroitler ve kuyrukluyıldızları yakalamak için tüm gökyüzünü taradı. NEOWISE ile 585 yakın Dünya nesnesi ve Mars-Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında 100 binden fazla asteroit gözlemledi.

Kızılötesi algılayıcılar ile hem koyu hem de açık renkli nesneler görülebilir. WISE yardımıyla artık daha doğru asteroit çalışmaları yapılabiliyor. Koyu renkli bir asteroitten yansıyan ışığı optik bir teleskopla yakalamak zordur. Kızılötesi teleskoplar nesneleri sahip oldukları ısıya göre tespit ederler.

WISE verileriyle gözlenen asteroitlerin hiçbirisi Dünya için bir tehdit taşımıyor. Dünya’ya yakın asteroitler arasında büyüklükleri yaklaşık 10 km olanlardan birinin bir zamanlar Dünya’ya düşerek dinozorları yok ettiğine inanılıyor. NEOWISE ile daha küçük olan asteroitler ise gözlenemiyor ve bunların sayısının bir milyondan fazla olduğu düşünülüyor.

NASA Genel Merkezi’ndeki Dünya’ya Yakın Nesneleri Gözlem Programı yöneticisi Lindley Johnson: “NEOWISE şu an Dünya yakınındaki nesneleri bulmak için kullandığımız son araçtır. Geçtiğimiz 12 yıl içinde bu nesneleri keşfetmek ve izlemek için yer teleskoplarını kullanmıştık” diyor.

Optik ve kızılötesi teleskoplara göre büyüklüklüklerine göre asteroit parlaklıklarının karşılaştırılması. (NASA/JPL-Caltech) Optik ve kızılötesi teleskoplara göre ışığı yansıtma oranına göre asteroit parlaklıklarının karşılaştırılması. (NASA/JPL-Caltech)

NASA-WISE

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.