James Webb erken evrende oluşmuş beklenmedik kadar çok sayıda “keşfedilmemiş ülke” buldu. Webb’in görüntüsü ilk oluşan gök adaların bugün gördüğümüz gök adalardan oldukça farklı göründüğü çok zengin bir evreni ortaya çıkardı. Araştırmacılar Büyük Patlamadan yaklaşık 350 ve 450 milyon yıl sonra oluşmuş son derece parlak iki gök ada buldular. Gök adaların aşırı parlak olması gök bilimcilerin şaşırmasına neden oldu. Keşif, yıldız doğumlarının 13.8 milyar yıl önce oluşan Büyük Patlamadan sadece 100 milyon yıl sonra başlamış olabileceğini gösteriyor.
Webb ile yapılan tayfölçer gözlemleri uzak gök adalara olan uzaklıkları doğrularken erken evrendeki yıldızların yapısı, oluşum oranını ve element dağılımını da ortaya çıkarmaktadır.
JWST bilim gözlemlerine başladığı andan itibaren ilk kez bu kadar geçmişi görüntüledi. Bu görüntü geçmişte, beklenenden çok daha zengin bir evren olduğunu göstermektedir.
Araştırmacılar dört günlük bir analize GLASS-JWST görüntülerinde son derece parlak iki gök ada buldular. Bu gök adaların Büyük Patlamadan yaklaşık 350 ve 450 milyon yıl sonra oluştukları düşünülüyor. Webb’in gelecekteki tayf ölçerli ölçümleri bu zaman dilimini doğrulamaya yardım edecek.
GLASS-z12 olarak bilinen uzak GLASS gök adasından gelen yıldız ışığı şimdiye kadar görülen en eski ışık oldu. Büyük Patlamadan 350 milyon yıl sonrasını işaret eden ışık önceki 400 milyon yıl sonra oluşmuş ve Hubble ile Keck Gözlemevleri ile gözlenen GNz11’in rekorunu kırmış oldu.
Webb gözlemleri, gök bilimcileri erken evrendeki alışılmadık sayıdaki gök adaların beklenenden daha parlak olduğu konusunda fikir birliğine varmalarına neden oluyor. Araştırmacılar bunun, Webb’in daha sonraki derin gökyüzü araştırmalarında, daha da erken dönemdeki gök adaların bulunmasını kolaylaştıracağının bir işareti olarak görüyor.
Görsel telif hakkı: SCIENCE: NASA, ESA, CSA, Tommaso Treu (UCLA)
IMAGE PROCESSING: Zolt G. Levay (STScI)