Araştırmacılar Dünya’nın manyetosfer katmanı sınırlarında görülen manyetik kabarcıkların Venüs’ün üzerinde çok büyük etkisi olduğunu belirledi. Sıcak akış anomalileri olarak adlandırılan dev patlamalar Venüs’ten daha büyük olabileceği gibi bir gün içinde birçok kez ortaya çıkabiliyor.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Glyn Collinson: “Onlar sadece dev değil. Aynı zamanda Venüs’e çok yakın yerlerde olabiliyorlar ve manyetik alanı olmayan gezegeni yutacak kadar büyükler” diyor.
Collinson ve ekibinin yer aldığı çalışma Journal of Geophysical Research’ın Şubat 2014 sayısında yayınlandı. Çalışma Avrupa Uzay Ajansı’nın Venüs Express uzay aracının gözlemlerine dayanıyor. Sonuçlar Venüs’ü etkileyen uzay havasının ne denli büyük ve yoğun olduğunu göstermektedir.
Dünya, manyetosferinden dolayı güneş rüzgârının etkilerinden korunmaktadır. Venüs’ün ise bu şansı yok. Venüs’e inmeye çalışacak bir uzay aracı, çorak ve soğuk bir gezegene göre oldukça yoğun atmosferin etkisi altında ezilir, ancak Venüs’ü koruyacak manyetik koruma yoktur.
Bilim insanları Dünya ve Venüs’ü bu açıdan karşılaştırmak istiyor. Dünya’da yaşamın oluşması nelere bağlıydı? Dünya’nın manyetik alanı olmasaydı neler olurdu?
Dünya’ya akan sıcak gaz anomalileri manyetosferi geçemezler ve bu nedenle bir miktar enerji bırakıp yollarını değiştirirler. Bir manyetosferi olmayan Venüs koruma altında değildir.
Aslında yine de Venüs’ü koruyan bir şey var: iyonosferi. Bu katman atmosferin yüklü dış tabakasıdır. Güneş rüzgârı bu katmana çarparak geldiği yöne doğru dev bir enerji akımını gerçekleştirir. Neredeyse gezegen büyüklüğünde olabilecek bu enerji balonları gezegen yüzeyinden oldukça uzakta oluşur.