Bir gezegen düşünün, saçı var. Hem de Rapunzel’in saçı gibi upuzun!
Dünya’dan dört kat büyük olan GJ 436b adlı Neptün benzeri bir gezegenin saçı olduğu ortaya çıktı. Elbette bu saç bir benzetme. Gerçekte olan ise hidrojenden oluşmuş atmosferi olan gezegenin yıldızına çok yakın dolanması nedeniyle hidrojen kaybetmesi. Bu hidrojen kaçışı morötesi filtre altındaki gözlemle fark edildi ve gezegenin arkasında bir kuyruk oluştuğu fark edildi. Çalışma Hubble teleskopu yardımıyla İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi (University of Geneva) ve Paris Astrofizik Merkezi (Paris Institute of Astrophysics) çalışanları tarafından gerçekleşti. Sonuçlar Astronomy & Astrophysic’de yayınlandı.
Araştırma ekibinden David Ehrenreich: “Başlangıçtaki gözlemlerimiz gezegen yıldızın önünden geçerken onu tamamen kaplamayan bir bulutun varlığını görmemizle başladı” diyor. Bundan sonra ise bulutun şekli ile ilgili bir bilgisayar benzetimi hazırlandı. Benzetim, kuyruğu milyonlarca kilometreyi bulan kuyrukluyıldız benzeri bir bulutla sonuçlandı.
Bunun ardından sıra Hubble gözlemlerine geldi. Ekipteki doktora öğrencisi Baptiste Lavie: ”Yeni gözlemleri analiz ettiğimizde gezegenin saçının çok uzun olduğunu ya da döküldüğünü gördük. Yani gezegenden kaçan hidrojen arkada uzun bir kuyruk oluşturuyordu. Sonuçta modelimizin doğru olduğunu ve yapının oluşumunun nasıl gerçekleştiğini anladık” diyor.
Tüm buna karşılık GJ 436b’den daha fazla sonuç ve sürpriz de beklenmiyor değil. Bakarsınız bir de kurdelesi ortaya çıkar. 🙂
Görsel telif hakkı: Mark Garlick/University of Warwick.