Uzayın Ateş Böcekleri

Uzayın ateş böcekleri. (ESA/NASA/Hubble)

Hubble Uzay Teleskopu ile elde edilen bu görüntüde, karanlık gökyüzünü ateş böcekleri gibi aydınlatmaya çalışan parlak gökadalar görülüyor. Görüntünün ortasının hemen üzerinde 4C 73.08 dev eliptik gökadası görülüyor. Bunun dışında görüntünün altında görülen parlak sarmal gökada, görüntüsüyle diğerlerinden ayrılıyor.

Görünür ve yakın kızılötesi dalga boylarında alınmış verilerin birleştirilmesiyle elde edilen 4C 73.08’nin bu görüntüsü o kadar korkutucu değil. Ancak gökada uzun dalga boylarında daha farklı bir görüntüye sahip oluyor. Radyo dalgaları ile ortaya çıkarılan tozlar, merkezdeki süper kütleli karadeliğin fışkırttığı maddeyi ortaya koyuyor. Elektromanyetik tayfın radyo kısmında yer alan bu karakteristik yapı nedeniyle 4C 73.08 gökadası radyo gökadası sınıfındadır.

Gökbilimciler gökyüzünü bir ateş böceği gibi aydınlatan gökadanın gerçek doğasını belirlemek için çoklu dalga boylarında gözlem yaptılar. 4C 73.08 gibi gökadaların yapısını anlamak için bu tür gözlem yapmak gerekir. Hubble ile görünür ışık altında yapılan gözlemler, gökadanın yaşlı yıldızlarının yaşını ve dolayısıyla da gökadanın yaşını belirler. Bu görüntüde mavimsi bir renkle görülmesine karşılık gökada, aslında kırmızı rengiyle tanınır. Diğerlerine göre daha çok kırmızı yıldız barındırdığı için, komşusu gökadalara göre yaşlıdır.

Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 bu görüntüyü elde etmek için iki filtre kullandı: Yeşil ışığı yakalayan filtre ile kırmızı ve yakın-kırmızı ötesi dalga boyunda çalışan filtre.

Hubble-NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.