Bugün güzel bir gök olayına tanık olduk, en azından bir kısmımız. Ülkemizin büyük kısmının bulutlarla kaplı olması nedeniyle tutulma ancak bazı bölgelerde izlenebildi. Bunun sonucunda güzel etkinlikler oluşturuldu ve fotoğraflar çekildi. Böylesi güzel bir olayı izleyenler bilimin güzel ve heyecanlı yüzüne tanık oldular.
Bilim insanları da boş durmadı elbette. Hem bilimsel çalışmaları için hem de görsel zevkleri için tutulmayı izlediler. Bunlardan biri de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlar. ISS gözüyle tutulma tıpkı bizim gördüğümüz gibi parçalı da izlendi. Yukarıdaki fotoğraf ESA astronotu Samantha Cristoforetti tarafından çekildi: Uzaydan güneş tutulması.
Diğer görüntü de ilginç. ESA’nın Probe-V uydusu dünya üzerinde tutulmanın daha doğrusu uydumuzun gölgesini görüntüledi. Fotoğrafta gölgeli bölge ve güneş ışığı altındaki aydınlık alan açıkça görülüyor. Görüntünün merkezinde İtalya ve altında ise Afrika kıtasının kuzeyi yer alıyor.
Sonuncu tutulma gözlemi ise yine ESA’ya ait Proba-2 uydusuna ait. Uydunun gözlemi bir video olarak paylaşıldı.
Son fotoğrafı amatör gökbilimcimiz Uğur İkizler‘in fotoğrafına ayırdım. Fotoğrafa tıklarsanız astrofotoğrafçımızın çektiği diğer tutulma görüntülerini de görebilirsiniz. Bence 021 numaralı fotoğraf da gayet güzel.