Uzak Gezegende Yaşam Umudu

Gökbilimcilere göre Kepler-62f adlı uzak bir gezegende yaşam olabilir.

Çalgı (Lyra) takımyıldızı yönünde ve Dünya’dan 1200 ışık yılı uzaktaki gezegen, Dünya’dan % 40 daha büyüktür. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden astrofizikçi Aomawa Shields’e göre kayalık olduğu düşünülen gezegende okyanuslar olabilir.

otegezegen
Kepler-62f acaba böyle bir gezegen mi?

Gezegen 2013 yılında NASA’nın gezegen avcısı unvanına sahip Kepler aracıyla keşfedildi. Kepler-62f, Güneş’ten daha küçük ve soğuk bir yıldızın çevresinde dolanan beş gezegenden biridir. Sistemin en dışında yer alan gezegenin atmosfer ya da yörüngesi hakkında net bilgi Kepler teleskopu ile elde edilemedi.

Buna karşılık Shields’in başını çektiği bir araştırmacı ekibi gezegende yaşamın olması için nasıl bir yüzeyi ve yörüngesi olması gerektiği sorusunu ele aldı.

yasam alani
Yıldıza göre yaşam alanı grafiği. Mavi taralı bölge suyun sıvı halde olabileceği alanı göstermektedir.

“İlk bakışta yüzeyinde sıvı su olamayacak kadar soğuk olduğu görülür. Ancak atmosferi bu sıcaklıkla baş edecek biçimde oluşmuş olabilir. Bu da yaşanabilir gezegenler arasında en güçlü aday olması demektir.”

Dünya atmosferinde 0,04 oranında karbondioksit bulunur. Kepler-62f yıldızından oldukça uzakta olduğundan yeterli sıcaklığa ulaşmak için atmosferinde çok daha fazla karbondioksit olabilir. Ancak bu durumda yüzeyindeki su donmadan sıvı halde olabilir.

Ekip Kepler-62f’yi bilgisayar benzetimleriyle araştırdı. Buna göre;

  • Atmosferi Dünya atmosferinin 12 katı kalınlığında olması,
  • Özellikle karbondioksit miktarının bizdekinin 2500 katı olması,
  • Birkaç farklı olası yörünge yapılandırması

esas alındı. Bu kriterlere göre gezegen için farklı değerlerde hesaplanan karbondioksitin yaşamı destekleme şekilleriyle ilişkili birkaç senaryoya ulaşıldı.

Shields, gezegenin her yerinde yaşamın sürmesi için Dünya’nın üç ile beş katı kalınlığında ve tamamen karbondioksitten oluşmuş bir atmosfere sahip olması gerektiğini belirtiyor. Karbondioksit miktarının Dünya’nın 2500 kat fazla olması gezegenin sıcaklığını tutması açısından önemlidir. Bu da yıldızından uzakta dolanan gezegenin yüzeyinin soğumasını önleyen en önemli etkendir.

Venüs’ün Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen olmasının nedeni atmosferini saran sera gazlarıdır. Güneş Sistemi’nde Venüs’ün bu özelliği diğer yıldız sistemlerinde de benzer gezegenler olabileceğini akla getirir. Venüs’teki sıcaklık yaşamın oluşmasını engelleyecek b

Dünya ile Kepler-62f'nin büyüklük karşılaştırılması.
Dünya ile Kepler-62f’nin büyüklüklerinin karşılaştırılması.

içimde çok yüksek olsa da Kepler-62f gibi bir gezegende yaşamı ortaya çıkaran önemli bir etken olabilir.

Ekip gezegenin yörünge yollarını da benzetimle hesaplamaya çalıştı. Bu yolla gezegenin ikliminin nasıl olacağı anlaşılmaya çalışıldı. Hesaplamalarda Dünya’daki küresel iklim değişiklikleri göz önünde tutuldu.

Shields’e göre benzer bir yöntem bize daha yakın ötegezegenler için kullanılabilir. Böylece yaşamın olası olduğu gezegen araştırmalarına önemli bir katkı sağlanabilir.

UCLA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.