Üç Ülke Mars’a Araç Yollayacak

Mars’a yolculuk için üç ülke gün sayıyor: Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve ABD.

Mars’ın Dünya’ya en yakın konumundan yararlanmak isteyen üç ülke Umut (The Hope Probe, BAE), Tianwen-1 (Çin) ve Mars 2020 (ABD) adlı araçlarını 55 milyon km uzakta olacak Kızıl Gezegen’e yollamak için gün sayıyor.

Çin’in Tianwen-1 aracı 20-25 Temmuz tarihleri arasında fırlatılacak.

Komşu gezegen 26 ayda bir Dünya’ya bu kadar yaklaşır ve tüm Mars araçları bu zaman fırlatılır. Her üç ülkenin uzay ajansları Mars’ta geçmiş oluşmuş olası yaşamın izlerini bulmak için görev tanımı yaptılar. Araçların yolculukları altı ay sürecek.

BAE, bir Arap ülkesinin ilk gezegenler arası görevi olacak Umut sondasını 15 Temmuz’da fırlatacak. Çin 20-25 Temmuz tarihleri arasında uzaktan kumandalı küçük robotunu Mars’a yollayacak. ABD ise Mars 2020 aracını 30 Temmuz’da fırlatacak.

Dördüncü araç olması beklenen AB-Rus ExoMars, COVID-19 engeli nedeniyle 2022’ye ertelenmişti.

Yaşam izleri

1960’lardan bu yana çoğu Amerika kökenli olmak üzere birçok araç Kızıl Gezegen’e gönderildi. Bunların bazıları başarısız oldu.

Mars’ı keşfetme çabası Kızıl Gezegen’de bir zamanlar suyun olduğunun kanıtlanmasıyla yol aldı.

Fransa uzay ajansı CNES’ten astrobiyolog Michel Viso: “Geçmişte yaşam olduğuna dair izler barındıran tek gezegen Mars hakkında daha fazla bilgi edindikçe umutlanıyoruz. Heyecan verici gelişmelere tanık olmak ve bunların bir parçası olmak insanı mutlu ediyor” diyor.

Hindistan ve Avrupa Birliği de Mars’a iniş yapmak istiyor. 2024 yılında Japonya Mars’ın Phobos uydusunu keşfetmek için bir araç yollamayı planlıyor.

Viso, Ay görevlerinde olduğu gibi farklı ülkelerin Mars keşiflerine büyük önem verdiğini ve büyük bütçeler ayırdıklarını ifade ediyor.

Şimdiye kadar sadece ABD Mars için ayrıntılı fizibilite çalışması yaptı ve hedefe ulaşmak için en az 20 yıl daha gerekecek.

Mars’a ilk iniş 1971’de Sovyet Mars 2 ve 3 sondaları ile gerçekleşti.
NASA’nın 2012’de indirdiği Merak gezegen yüzeyinin mikrobik yaşamı destekleyip desteklemediğini belirlemeye çalışıyor ve 2018’de inen Insight yüzey aktivitelerini araştırıyor.

Mars kolonileri

BAE bu konuda uzun vadeli planlar yapıyor. Petrol zengini Körfez ülkesi Mars’ın atmosferik koşullarını iyileştirecek bir bilim şehri yapmayı hedefliyor. 2117’de Kızıl Gezegen’de insan kolonisi oluşturmayı amaçlıyor.

Mars’ta insan yaşamını mümkün kılmak bir dizi zorluğu beraberinde getirir. Şu an çöl görünümünde olan Mars 3.5 milyar yıl önce yüzeyi kozmik ışınımdan koruyan atmosferini kaybetti.

Bilim insanları bugün geçmişte Mars’ta mikrobik düzeyde de olsa yaşamın yeşerip yeşermediğini araştırıyor.

Avrupa Uzay Ajansının ExoMars görevi sözcüsü Jorge Vago: “Dört milyar yıl önce gezegendeki koşullar yaşamın ortaya çıktığı Dünya’daki koşullara çok yakındı” diyor.

BAE’nin robotu geçmişte suyun aktığının düşünüldüğü eski bir nehir deltasında yer alan 45 km genişliğindeki Jezero kraterini keşfedecek. Bu krater diğer 60 potansiyel iniş noktasına göre geçmişte mikrobik izleri barındırdığı düşünülen kanıtları sunabilir.

BAE ayrıca toplanan örneklerin 30’unu Dünya’ya getirmeyi planlıyor. Sonuçlar için ise Mars kolonisi kadar olmasa da 10 yıl beklemek gerekecek.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.