Üç Teleskoptan Gökada Kümesi Analizi

gokada kumesi
MACS J0717.5 + 3745 veya kısaca MACS J0717. Arabacı (Auriga) takımyıldızındaki MACS J0717 yaklaşık 5,4 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Bilinen en karmaşık gökada kümelerinden biridir ve asıl dikkat çeken özelliği çarpışan dört gökada kümesinden oluşmasıdır. Görüntüdeki gökada ve yıldızlar NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu, mavi ton NASA’nın Chandra X-Işını Teleskopu ve pembe alanlar NRAO Jansky Çok Büyük Dizi (Very Large Array) ile üretilmiştir (NASA, ESA, CXC, NRAO/AUI/NSF, STScI, and R. van Weeren (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), Acknowledgment: NASA, ESA, and J. Lotz (STScI), and the HFF team).

Ekim 2013 yılında başlayan Hubble Frontier Alanları Programı, evrenin en kuytu noktalarının görüntülerini elde etmek amacındadır. Program geçen üç yıl içinde altı büyük gökada kümesi, binlerce muazzam gökada görüntüsü elde etti. Evrenin en büyük yapıları olan kümelerdeki gökadalar birbirine güçlü kütle çekimle bağlıdır.

Bu fotoğraf Frontier Alanları hedeflerinden biridir: MACS J0717.5 + 3745 veya kısaca MACS J0717. Arabacı (Auriga) takımyıldızındaki MACS J0717 yaklaşık 5,4 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Bilinen en karmaşık gökada kümelerinden biridir ve asıl dikkat çeken özelliği çarpışan dört gökada kümesinden oluşmasıdır.

Görüntüdeki gökada ve yıldızlar NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu, mavi ton NASA’nın Chandra X-Işını Teleskopu ve pembe alanlar NRAO Jansky Çok Büyük Dizi (Very Large Array) ile üretilmiştir.

Üç teleskopun verilerinin birleştirilmesiyle üretilen fotoğraf göz kamaştırmaktadır. Hubble verileri kümedeki ve küme arkasındaki gökadaları ortaya çıkarırken, Chandra verileri parlak ve milyonlarca dereceye kadar ısınmış, kavurucu gazın dağılımını gözler önüne serer. Jansky Çok Büyük Dizi verileri ise küme içindeki radyo dalgalarının emisyonunu ve oluşturdukları şok dalgalarını göstermektedir.

NASA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.