Üç Dünya Benzeri Gezegen Adayı Daha

Üç kırmızı cücenin yaşam alanı içinde üç Dünya-benzeri gezegen keşfedildi. (D. Aguilar/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu verileri gökadamızdaki kırmızı cüce yıldızların yüzde altısında Dünya benzeri gezegenler olabileceğini işaret ediyor. Gökbilimciler bu yıldızların çevresindeki gezegenlerin aynı zamanda yaşam alanı içinde yer alabileceğini düşünerek ön sıraya kırmızı cüce verilerini aldı. Her yıldızın yaşam alanı yani sıvı suyun bulunabileceği uygun bölgeye verilen addır.

Güneş’e yakın yıldızların çoğu kırmızı cücedir. Araştırmacılar yalnızca 13 ışık yılı uzağımızdaki bir kırmızı cüce yıldızın çevresinde dolanan Dünya benzeri bir gezegenlerin olabileceğini düşünüyor.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Natalie Batalha: “Kırmızı cüce çevresinde yaşam oluşabilir mi bilmiyoruz, ama yaşamın insanın hayal bile edemeyeceği yerlerde ve farklı şekillerde oluşabileceğini düşünüyoruz” diyor.
Araştırma ekibi Kepler verilerindeki 64 kırmızı cüce çevresinde dolanan 95 gezegen adayını ele aldı. Belirlenen aday gezegenlerin çoğu ya Dünya büyüklüğünde değil ya da benzer sıcaklığa sahip değil. Ancak üçünün sıcaklığı istenilen aralıkta ve Dünya’nın iki katı büyüklüğünde olan küçük gezegenler.

Kırmızı cüceler Güneş’ten daha küçük, daha soğuk ve sönük yıldızlardır. Güneş’in üçte biri büyüklüğündeki bir kırmızı cücenin parlaklığı Güneş’in binde biri kadardır. Sonuç olarak bunlardaki ne çok soğuk ne çok sıcak yaşam alanı yıldıza oldukça yakın bir yerde bulunur.

Washington Üniversitesi’nden NASA Astrobiyoloji baş araştırmacısı Prof. Victoria Meadows: “Soğuk bir yıldıza bu kadar yakın yaşam alanı yıldız patlamaları ve kütleçekimsel etkiler gibi karmaşık etkiler bildiğimiz anlamda yaşamın ortaya çıkmasına engel olur. Çalışmada ele aldığımız gezegenler gerçekten yıldıza çok yakınlar. Onlar hakkında gözlem yapmak bu nedenle daha kolaydır” diyor.

Yeni keşfedilen üç gezegen adayından Dünya’nın % 90’ı büyüklüğündeki Kepler Cismi (KOI) 1422,02 olanının yörünge dönemi 20 gün, Dünya’nın 1,4 katı olan KOI-2626,01’in yörünge dönemi 38 gün ve Dünya büyüklüğündeki KOI-854,01’in 56 gün yörünge dönemine sahip. (yörünge dönemi, yıldızın çevresindeki bir turudur. Dünya’nın yörünge dönemi 365 gündür)

300-600 ışık yılı uzaklıktaki yıldızların sıcaklığı ise 3400 ile 3500 Kelvin arasında. Güneş’in yüzey sıcaklığı ise 5800 Kelvin’dir.

Kepler yaşam alanı içinde yer alan Dünya benzeri gezegenleri bulabilecek yeteneğe sahip bir teleskoptur. Gökbilimciler Kepler verilerinden hareketle gezegenlerin yıldızına uzaklığını, yörünge dönemini, sıcaklığını belirleyebiliyor.

 NASA-Kepler

Önerilir...

1 Yorum

  1. Sevgili Ümit, eline sağlık. Bilimin halka götürülmesi konusunda yapılan hataları, ingilizce ve gökbilim bilmeyen kişilerin haber çevirilerindeki hataları çok güzel dile getirmişsin. Umudum bir gün bizim medyamızda da bilim gazetecilerinin olması. Sevgileimle…

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.