Tycho Krateri’nin Ayrıntılı Görüntüsü

Amatör gökbilimcilerin iyi tanıdığı Tycho Krateri’ne ait bu görüntü, Ay aracı LRO ile 10 Haziran 2011’de elde edildi. (NASA Goddard/Arizona State University)

NASA’nın Ay Yörünge Aracı (Lunar Reconnaissance Orbiter-LRO) üzerindeki NAC kamerasıyla ünlü Tycho Krateri’nde gün doğumunu gösteren bir görüntü elde etti.

Amatör gökbilimcilerin iyi tanıdığı 82 km çapındaki Tycho Krateri 43,37 derece Güney ve 348,63 derece Doğu konumunda bulunuyor. Merkezi bölgedeki tepe 2 km yüksekliğe sahip.

Tycho Krateri’nin zirvesinin yakın plan görüntüsü. Görülen kaya 120 m genişliğindedir. (NASA Goddard/Arizona State University)

Tepenin çevresi birkaç 10 m büyüklüğündeki kaya parçalarıyla sarılı durumdadır. Bunlar önceden var mıydı? Ya da zirvenin bir şekilde büyümesi sonucunda bu kayalar deformasyonla mı oluştu?

130 km genişliğindeki Tycho Krateri. (NASA Goddard/Arizona State University)

Çok dik ve keskin kenarları olan Tycho Krateri Ay’ın yaşına göre oldukça genç: sadece 110 milyon yaşında. Zaman zaman buraya düşen mikrometeoritler ve mikro olmayan meteroitler pürüzsüz görünen dağların dik yamaçlarını aşındırmaktadır.

27 Mayıs 2010’da LRO zirvenin yukarıdan görünümünü ve buradaki büyük bir kayanın görüntüsünü elde etti. Ayrıca kayadan kopan parçaların kayanın çevresinde oluşturduğu birikintiyi de işaret etti. LRO kamerasından alınan görüntülere göre zirve çok hızlı bir şekilde oluşmuş: Buraya neredeyse dik düşen buzlu nesnenin erimesiyle dağlar aniden kendini göstermiş. Ya da farklı bir erime mi söz konusu? Zirvenin dik duvarları yavaşça aşınarak yokuş aşağı inip zaman içinde böylesi bir yapıya kavuşmuş.

Zirvedeki kayanın yakın plan görüntüsü. (NASA Goddard/Arizona State University)

NASA-LRO

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.