NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi ve Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile elde edilen veriler yüksek enerjili ışıma yayan bir gezegenin saniyede 5 milyon ton madde kaybederek buharlaştığını gösterdi. Bu sonuç bazı gezegenler için hayatta kalmanın hiç de kolay olmadığını gösteriyor.
CoRoT-2b olarak bilinen 3 Jüpiter (1000 Dünya) kütleli gezegen yıldızından Dünya-Ay uzaklığının sadece 10 katı uzaklıkta bulunuyor.
CoRoT-2 yıldızı ve gezegeni Fransa Uzay Ajansı’nın Konveksiyon, Dönme ve Gezegen Geçişleri (CoRoT) uydusu tarafından 2008’de keşfedildi. Sistem bizden, gökbilimde komşu denilebilecek 880 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Almanya’daki Hamburg Üniversitesi’nden Sebastian Schroeter: “Bu gezegen yıldızı tarafından kızarıyor. Gezegendeki patlamalar yıldızın davranışlarını etkiliyor olabilir” diyor.
Optik ve X-Işını verilerine göre CoRoT-2 sistemi oluşumunu 100-300 milyon yıl önce bitirmiş olduğu düşünülüyor. Chandra gözlemlerine göre CoRoT-2a, güçlü, şiddetli manyetik alanlar tarafından üretilen parlak X-Işını emisyonundan dolayı çok aktif bir yıldızdır. Böylesi güçlü hareketlilik genellikle genç yıldızlarda görülür.
Keşif ekibinden Stefan Czesla: “Yıldızın manyetik alanının bu kadar aktif olmasının nedeni, gezegenin yıldızına çok yakın olmasından dolayı yıldızın dönüşünü hızlandırması olabilir” diyor.
Sistemde CoRoT-2b’den başka bir gezegen daha olabilir. Bu gezegen yıldızına bu kadar yakın olmadığı için X-Işını yaymadığından şimdiye kadar tespit edilemedi.
CoRoT-2b’nin bir diğer özelliği ise şişmiş bir görünümde olmasıdır.
Schroeter: “X-Işını fırtınalarının bu tip bir gezegen üzerindeki etkilerinden emin değiliz ama CoRoT-2b’nin şişkinliğinin nedeni bu olabilir. Böylesi uç ortamlarda bir gezegene neler olacağını öğrenmeye başlıyoruz” diyor.