NASA’nın Cassini verilerini inceleyen bilim insanları Satürn’ün Titan uydusundaki yeraltı okyanusunun Dünya’daki Ölü Deniz kadar tuzlu olduğunu belirlediler.
Fransa’daki Nantes Üniversitesi’nden Giuseppe Mitri: “Bildiğimiz standartlara göre çok fazla tuzlu” diyor. “Bu okyanusun bildiğimiz anlamda yaşamı gelecekte desteklemesi mümkün değil ancak geçmişte çok farklı koşullara sahip olmuş olabilir.”
Bu sonuçlara son 10 yıldır Titan’a yakın uçuşlar yaparak ağırlık ve yüzey yapısı hakkında bilgi toplayan Cassini uzay aracının verileriyle ulaşıldı. Araştırmacılar yüzeydeki nispeten yüksek ağırlık miktarını açıklayabilmek için Titan’da bir yeraltı okyanus olduğu sonucunda ulaştılar. Bu okyanus muhtemelen sülfür, sodyum ve potasyum içerikli çok tuzlu sudan oluşmuştu. Bu tuzlu okyanusun yoğunluğunun kabaca Dünya’daki tuzlu su bölgeleriyle eşit bir tuz içeriği demektir.
Bu veriler aynı zamanda uydunun buzlu kabuğundaki katılaşma sürecinin oluşumu aşamalarını da destekliyor.
Titan’ın buzlu kabuğunun kalınlığı yer yer değişiklik göstermektedir. Araştırmacılara göre okyanus yavaşça kristalleşerek uydu kabuğunun sertleşmesine neden olmuştur. Tersi durum söz konusu olsaydı sıcak bir mumun akmasında olduğu gibi zaman içinde kendini dışarı bırakacaktı. Yüzey ile okyanus arasındaki alışveriş sırasında katı yüzeyin oluşumu ancak bu tür malzemeyle sağlanabilir.
Tüm bunlara karşılık Titan’da varlığıyla gizemini koruyan bir madde var: metan. Bilim insanları uzun zaman önce Titan’ın atmosferinde metan, etan, asetilen gibi birçok hidrokarbon bileşiklerinin olduğunu belirlemişti. Güneş ışığının ulaşmadığı on milyonlarca yıl içinde metan yok olur, ama bir şeyin etkisiyle Titan’daki metan 4,5 milyar yıldır varlığını korumuş ve havayı doldurmuş.
Icarus Dergisi’nde yayınlanan çalışmaya göre Titan atmosferindeki metanın varlığının nedeni de yeraltı okyanusundan sıcak gaz çıkışı. Böyle bir süreci Dünya’da Hawaii Adası’ndaki zincir sıcak bacalarda da rastlıyoruz.
Cassini proje ekibinden Linda Spilker: “Titan bizi şaşırtmaya devam ediyor” diyor. “Uzun ömürlü Cassini aracının yardımıyla elimizden geldiğince hızlı bir şekilde bu gizemleri çözmeye çalışıyoruz.”