Satürn Sistemi’ni inceleyen Cassini aracı Titan’ın en büyük ikinci denizini görüntüledi. Ligeia Mare adlı deniz daha sonra renklendirildi.
420×350 km boyutlarındaki deniz, 3000 km’den büyük bir alanı kapsıyor. Deniz, Titan yüzeyini süsleyen birçok etan ve metan gibi sıvı hidrokarbonlardan oluşmuş göl ve denizlerden biridir.
Görüntüde birçok nehrin denize döküldüğü görülüyor. Cassini, Ligeia Mare’daki dalgaları henüz göremedi. 2017 yılında yaz mevsiminin başlangıcında oluşacak rüzgârlar denizde dalgalara neden olabilir. Titan üzerinde sık sık görülen rüzgârlara karşılık bilimciler, şu an için bu bölgenin sakin olduğunu belirtiyor. Cassini, Ligeia Mare yüzey girinti çıkıntılarının tespiti ve daha hassas veriler sağlamak amacıyla 23 Mayıs 2013’de Titan’a yakın uçuş yaptı.
Bu görüntü Cassini’nin Şubat 2006 ile Nisan 2007 tarihleri arasındaki yakın uçuşları sırasında alınan radar görüntüleriyle oluşturuldu.
Görüntü Cassini tarafından Titan yüzeyine gönderilen radar sinyallerinin yankısı alınarak oluşturuldu. Gönderilen ve bir süre sonra alınan sinyallerin zaman gecikmesi ve frekans farklılıkları dikkate alınan yöntem olan Yapay Aralıklı Radar (SAR) yöntemi kullanıldı. Yankının genel özellikleri ile yüzey pürüzlüğü, yapısı ve bileşimleri saptanabilir. Görüntüde Ligeia Mare’daki daha az yansıma yerleri siyah renkle gösterilmiştir. Buna karşılık alınan çok daha fazla enerjili sinyaller beyazdan sarıya doğru yönelen renklerle gösterilmiştir.
Titan’ın atmosferindeki bulutların yüzeyi kapatması nedeniyle, radar verileri, görünür ve kızılötesi görüntülere oranla daha net bir görüntü alınmasını sağlar.
bence bu mükemmel birşey buda gezegende gelgit genliğini gösteriyor ayrıca metanın burada bulunması gelecekte titanda kalacak kişiler için enerji kaynağı olarak görünüyor…