TESS teleskopu bir yıldızın yaşam alanı içinde olan Yer boyutlarında bir gezegen keşfetti. Bilim insanları Spitzer Teleskopunu da kullanarak TOI 700d adlı gezegenin varlığını doğruladı.
TOI 700d, bir yıldızın yaşam alanında keşfedilen dünya büyüklüğündeki birkaç gezegenden biridir. Örneğin TRAPPIST-1 sistemindeki birkaç gezegen…
NASA’nın Astrofizik Bölümü yöneticisi Paul Hertz: “TESS özellikle yakın yıldızların çevresinde dolanan Yer büyüklüğündeki gezegenleri bulmak için tasarlandı ve fırlatıldı. Yakın yıldızların çevresindeki gezegenleri uzaydan bulmak ve sonra Dünya’daki teleskoplarla izlemek en kolay seçenektir. TOI 700d’yi keşfetmek TESS için önemli bir bilim verisidir. Görev süresi bitmek üzere olan emektar Spitzer tarafından da bu gezegenin onaylanması başka bir başarıdır” diyor.
TESS gökyüzünün büyük alanlarını (sektör adı verilen) bir defada taramak için 27 gün harcar. Bu uzun süreli gözlem bir yıldızın önünden geçen gezegen nedeniyle yıldızın parlaklığındaki azalmayı ölçmek için önemlidir. Buna geçiş yöntemi adı verilir.
TOI 700, Kılıçbalığı (Dorado) takımyıldızı yönünde yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıkta yer alan M tipi cüce yıldızdır. Güneş kütlesinin yaklaşık %40’ı büyüklükte olup yüzey sıcaklığı Güneş sıcaklığının yarısı kadardır. Yıldız, TESS’in, ilk yılında gözlediği 13 sektörün 11’inde ortaya çıktı ve bu sayede üç gezegeni keşfedildi.
Yıldız 11 aylık süreyle izlendi ve bu sürede şiddetli patlamalar gözlenmedi. Bu da keşfedilen gezegende yaşam olma olasılığını arttırdı. Bu sonuçlar gezegenin atmosferik ve yüzey şartlarını modellemeyi kolaylaştırmaktadır.
TOI 700b olarak adlandırılan yıldıza en yakın konumda dolanan gezegen tam Yer büyüklüğündedir ve muhtemelen karasaldır. Yörüngesini 10 günde tamamlamaktadır. Ortadaki gezegen TOI 700c ise 1,6 Yer büyüklüğündedir ve yörüngesini 16 günde tamamlamaktadır. Muhtemelen gaz gezegendir. Sistemin son keşfedilen ve yaşam alanında yer alan üçüncü gezegeni TOI 700d ise Yer’den %20 daha büyüktür. Yörüngesini 37 günde tamamlar. Yıldızından Dünya’nın Güneş’ten aldığı enerjinin %86’sını alır. Tüm gezegenlerin yıldızına kilitli olduğu düşünülmektedir. Bu da gezegenlerin sadece bir yüzünün gün ışığı alması demektir.
TOI 700d’deki yüzey şartları bilinmiyor. Gezegen yıldızına kilitli olduğundan gezegendeki bulut oluşumları ve rüzgâr desenleri Dünya’dan çok farklı olabilir. Çeşitli simülasyonlar yapılarak bunlardan en uygun olanı belirlenmeye çalışılıyor.
Modellerden biri karbondioksitin egemen olduğu atmosfere sahip okyanusla kaplı bir gezegendir. Gezegenin yıldıza bakan tarafında derin bir bulut katmanı yer alır. Başka bir model ise rüzgârların gece tarafından geldiği ve gün ışığı gören bulutsuz yüzünde birleştiğini ele almaktadır.
Yıldız ışığı atmosfere girdiğinde tayfsal çizgilere bölünerek karbondioksit ve azot gibi moleküller ile etkileşir. Buna ilişkin çeşitli tayf çözümleri de üretildi.
Elimizdeki teknoloji güçlendikçe ve yeni yöntemler etkisiyle TOI 700d’nin gerçekte neye benzediği anlaşılabilir. Gerçek olan şu ki karşımızda Dünya’nın yapısıyla benzerliği olmayan bir gezegen durmaktadır.
spitzzer in vermiş olduğu bilgiler yeni dünyalar için önemli bir yer tutuyor.keşifler hızlandıkça yaşam formu olan dünyalar bulunacaktır.teknoloji ilerledikçe çok önemli buluşlar gerçekleştirilecektir.selamlar.