NASA’nın Satürn Sistemi’ni gözetleyen Cassini uzay aracı Titan’ın kuzey hidrokarbon denizleri üzerindeki bulutların hareketini görüntüledi. Atmosferdeki bu hareketlilik yaz fırtınalarının başlangıcını işaret ediyor olabilir.
Cassini bu görüntüleri Temmuz ayı sonlarında aldı ve iki gün süren gözlem süresince Ligeia Mare adlı büyük metan denizi üzerindeki bulut sistemi izlendi. Bulutların hareketliliğinden rüzgâr hızının saniyede 3 ile 4,5 metre olduğu hesaplandı.
2004 yılında Satürn çevresindeki görevine başlayan Cassini daha önce Titan’ın güney kutbu yakınındaki bulut hareketliliğini gözlemişti. Titan’a bahar gelmesiyle birlikte bu sefer bulut hareketliliği kuzey yarıkürede izlenmeye başladı. 2010 yılından bu yana da Titan atmosferinde küçük bulut hareketliliği gözlenmişti. Araştırmacıların bilgisayar benzetimlerine dayanarak yaptıkları hesaplamalarda sıcaklık değişimiyle birlikte kuzeyde bulut artışı öngörülmüş ancak bu gerçekleşmemişti.
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan Elizabeth Turtle: “Yazın başlangıcını bildiren bulut hareketliliğini görmek için bekledik. Ayrıca bu bulutların denizlerle ilişkisini de görecektik. Şimdi şu akla geliyor: Cassini’nin gördüğü deniz üzerindeki bulutlar deniz nedeniyle mi oluşmuştur?”
Titan’ın bir yılı Dünya zamanıyla yaklaşık 30 yıl sürer. Titan’daki mevsimsel değişimle birlikte kuzeyinde yaz ve güneyinde kış mevsimi yaşanıyor. Bu değişimi izlemek de Cassini’nin başlıca görevlerindendir.