Önce bir ışık noktası olarak görüldü. Sonra bulanık bir küreye dönüştü. Şimdi ise yüzeyinde ‘balina kuyruğunu’ andıran çıkıntısıyla koyu renkte hat da olmak üzere farklı yüzey özellikleri görünmeye başladı. NASA’nın Yeni Ufuklar uzay aracının gün geçtikçe daha güzel görüntüler ilettiği cüce gezegen Pluto’dan bahsediyoruz.
Bilim ekibi asıl sevinç ve heyecandan önceki son siyah-beyaz görüntüyü üretti. Görüntü Yeni Ufuklar’ın (New Horizons) Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (Lorri) ile elde edildi. Yeni Ufuklar yaklaşık beş milyar km yol aldıktan sonra 14 Temmuz’da Pluto’nun yakınından geçecek ve birçok veriyi dünyaya iletecek.
NASA Genel Merkezi’nden Curt Niebur: “Pluto’nun jeolojik yapısını görmeye başladık. Özellikle balina kuyruğunu andıran çıkıntıya sahip koyu alan ilgimizin artmasına yetti. Burası yüzeydeki dinamik süreçlerin geçiş alanlarından olabilir” diyor.
Pluto’nun bu görüntüsü 9 Temmuz 2015’de 5,4 milyon km uzaktan alındı. Fotoğraf piksel başına 27 km çözünürlüğe sahip. Böylece Pluto’nun jeolojik özelliklerinin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Görüntüde ekvator boyunca uzanan grimsi hat ve onun altındaki balina kuyruklu çıkıntıya sahip koyu hat görülüyor. Dokuz buçuk yıldır beklenen an için birkaç gün daha bekleyeceğiz. Daha fazlasına ancak o zaman kavuşacağız.
Yeni Ufuklar Pluto’ya en yakın geçişi 14 Temmuz’da gerçekleştirecek. Yaklaşık 90 saniye boyunca cüce gezegenin yüzeyini adeta tarayarak hakkında pek az bilgi sahibi olduğumuz Pluto’nun bilinmeyenlerini açığa çıkaracak.
Daha fazlası anlık haberler için https://www.facebook.com/new.horizons1 sayfasını izleyebilirsiniz.
New Horizons, Voyager 1 ve 2 gibi yıldızlar arası uzaya çıkacak tek farkı daha gelişmiş olduğu için veri gönderebilmesi olacak. Bilim adamları da daha çok bununla ilgilenecekler galiba.