Güneş Sistemimizdeki ilk kalıcı göçmen keşfedildi. Jüpiter’in yörüngesinde dolanan bir asteroitin başka bir yıldız sisteminden geldiği anlaşıldı.
2017 yılında manşetlere kadar girmiş ‘Oumuamua’ olarak bilinen cisim yıldızlararası uzaydan sistemimize katılmış bir asteroitti. Yani sadece bir turistti. Oysa 2015 BZ509 (ya da 514107) uzunca bir süredir sistemimizde bulunan yani kalıcı bir asteroittir.
Güneş Sistemimizdeki tüm gezegenler ve diğer cisimlerin büyük bir kısmı Güneş’in çevresinde aynı yönde dolanır. Ancak 514107 zıt yönde dolanmaktadır.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Fathi Namouni: “Jüpiter’in yörüngesindeki bu cismin neden ters hareket ettiği bilinmiyordu. 514107, sistemimizde oluşan bir cisim olsaydı aynı gaz ve toz bulutundan oluşan diğer cisimler gibi aynı yönde dolanmalıydı” diyor.
Çalışma ekibi Güneş Sistemimizin 4,5 milyar yıl önce doğmasından gezegen oluşum süreci tamamlanıncaya kadar ki sürede 2015 BZ509’u izlemek için çeşitli simülasyonlar denedi. Tüm simülasyonlar cismin bu şekilde hareket etmesinin tek yolunun başka bir sistemden gelmesine bağlı olduğunu gösterdi.
Çalışma ekibinden Dr. Helena Morais: “Başka yıldız sistemlerinden gelen asteroitler çevremizdeki çoğu yıldızın Güneş’te olduğu gibi kendi gezegen ve asteroit sistemi olduğunu gösterir” diyor.
“Yıldızların yakın olması nedeniyle aralarındaki güçlü kütle çekimi birbirlerinden asteroit çalmalarına neden olmaktadır.”
Güneş Sistemindeki ilk kalıcı asteroit keşfi gezegen oluşumu modelindeki sorunları, Güneş Sisteminin evrimini ve muhtemelen hayatın kökeniyle ilgili önemli değerlendirmelerin yapılmasına yardımcı olabilir.
514107 asteroitinin Güneş Sistemine ne zaman ve nasıl yerleştiğini anlamak Güneş’in doğduğu yıldız doğumevi ve içerdiği kimyasal bileşenler ile Dünya’daki yaşam da dahil gerekli bileşenler hakkında ipuçları verebilir.