Tatile çıkan herkesin rüyasıdır: Güney Amerika’nın beyaz kumlu sahillerinde parlak güneşin altında şekerleme yapmak. Bu sırada başının üzerindeki ağaç yaprakları hafifçe hışırdarken, ılık deniz meltemiyle sürüklenen martıların sesini dinlersin. Gözün yarı açık bir şekilde hem bunları izler hem de dinlenirsin.
Cennet daha bir yer olabilir mi? Tüm bunlara bir de güzel bir gök olayı eklenirse…
11 Temmuz günü Ay, Güneş’i kapatacak. Tutulma Cook Adası, Paskalya Adası, birkaç Fransız Polinezyalı Adası ile Güney Amerika’nın güney ucu boyunca izlenebilecek. (Tabi biz sadece uzaktan bakınmakla ve çekilen fotoğraflarla yetinmek zorunda kalacağız.)
Bugüne kadar 8 güneş tutulmasını izlemiş olan NASA’nın Güneş Fiziği Bölümü’nden Lika Guhathakurta: “Güney Pasifik tutulması hepsinden güzel olacak” diyor.
Lika Guhathakurta olayın nasıl gerçekleşeceğini şu sözlerle anlatıyor: “Önce Ay’ın gölgesi denizin üstüne düşerek beraberinde hafif bir esinti getirecek. Dikkatli gözlemciler plajdaki suyun dalgalanacağını ve sıcaklığın düşeceğini bilir. Bunu gece kadar karanlık olmayan bir akşam üstü karanlığı izleyecek. Ancak bu kadar karanlık bile deniz kuşlarının gece olduğunu sanıp yuvalarına dönmesine yetecektir. Hemen sonra gece yaratıkları ortaya çıkar: cırcırböcekleri ve kurbağaların senfonisi duyulur.
Sonra tutulma izleyicilerinin asıl beklediği an gelir. Ay Güneş’i tamamen kapatır. Ay’ın kapattığı güneşten yayılan ışıklar atmosferde izler bırakır. Bu görülen güneşin dış atmosferidir. Bu çok özel görüntüyü izlemek çok güzeldir.”
Tutulmada gerçekleşecek görüntü NASA’nın Stereo A ve Stereo B uydularıyla 3D olarak gerçek zamanlı olarak veriliyor ki bu daha önce sahip olunamayan bir teknolojiydi. Araçlar tutulma sırasında güneşin iki kenarından fırlayan dört beyaz flama şeklindeki ışık yayılmasının gözleneceğini gösteriyor. Bunlar kenarlarında X şeklinde parlama yapan merkezinde karadeliği olan bir nesneyi gösterir gibidir. Bu ise Stereo araçlarıyla denenen ilk tutulmadır. Aynı görüntü yakalanırsa, bu araçların başarısı olacaktır.