Satürn’den Mars, Venüs ve Dünya

Aynı karede Saturn, halkaları, uyduları, Mars, Venüs ve Dünya. Görüntü yaklaşık 650.000 kilometre genişliğindeki bir alanı gösteriyor.

Görüntü insan gözünün algılayabildiği optik bölgeye aittir. Cassini’nin elde ettiği bu muhteşem panoramik manzara Saturn, Dünya ve Mars’ı birlikte gösteren son görseldir.

Saturn_dunya
Cassini’nin 19 Temmuz 2013 tarihli görüntüsünde Satürn gezegeni, yedi uydusu, E halkası ile birlikte iç halkaları görülüyor. Dünya, Mars ve Venüs ise bu panoramik görüntüde birer nokta olarak kendilerine yer bulabilmiş. (NASA/JPL-Caltech/SSI)

Cassini ekibi bu görüntü için 141 tane geniş açılı fotoğrafı kullandı. Görüntüde Saturn’ün dış halkalarından E halkası da dahil olmak üzere Saturn tüm iç halkalarıyla birlikte yaklaşık 651.591 km’lik bir alanı kaplar. Saturn Sistemi’nde olsaydık Dünya ve Ay ikilisi Saturn’den E halkasına göre daha yakın konumda olacaktı.

“Cassini bize harika bir evren görüntüsü iletti. Soluk mavi nokta üzerindeki bizler bu görüntü için hep birlikte el salladık” diyor.

Görüntü aslında 19 Temmuz’da önceden planlanan uzak diyarlardan Dünya’yı görme projesinin bir parçasıydı. NASA internet üzerinden Cassini’nin Dünya’ya dönüp bakacağını duyurmuş ve herkesin Saturn’e dönerek el sallamasını istemişti.

Elde edilen görüntüde Dünya Saturn’ün sağ altında parlak mavi nokta olarak görülüyor. Venüs Saturn’ün sol üstünde ve Mars ise Venüs’ün sol üstünde kırmızı bir nokta olarak görülüyor. İçinde Saturn ve Enceladus’un da olduğu yedi uydusu da görüntüde kendine yer bulmuş. Tozlu ve ince buz parçacıklarından oluşmuş E halkasını bu uydunun oluşturduğu düşünülüyor.

19 Temmuz tarihli NASA projesine destek veren 1600’den fazla insanın yolladığı görsellerle oluşmuş Saturn Sistemi çalışması. (NASA/JPL-Caltech/SSI)

Saturn’ün iç halkalarını çevreleyen E halkası bir hale gibi parlamaktadır. Çok sayıda küçük parçacıklardan oluşan halka küçük ve az yoğun olduğundan, çoklu ışık kırılmalarına karşılık arka planı gösterir. Saturn’ün halkalarına odaklanan bilimciler bu tip ışık kırılmalarını arar. Bu tür görüntülerde kontrastı arttırmak, renk desenini tersine çevirmek gibi işlemlerle örneğin Anthe ve Methone gibi çok daha küçük uydular keşfedilebilir.

Moskova’daki Idaho Üniversitesi’nden Cassini bilim ekibi üyesi Matt Hedman: “Bu mozaiği ise yeni incelemeye başladık. Böylesi halkaları yüksek kalitede gösteren veriler bize önemli bilgiler sağlayacaktır. E halkasında görülen farklı parlamaları güneş ışığının farklı açılardaki kırılmasına bağlıdır. Böylece halka üzerinde sanki farklı desenler varmış gibi görülür” diyor.

Cassini üzerindeki optik araçların güneş ışığını doğrudan alması zararlı olduğundan bu türden görüntülere ulaşması istenmez. Cassini’nin bu nedenle Güneş’e yakınlığa göre Saturn’ün önünde bulunan Dünya’yı güneş ışığını doğrudan almadan görmesi için özel bir konumda olması beklenir. Bu fırsatı yakalayan Cassini 19 Temmuz’da sadece Dünya ile yetinmeyip Mars ve Venüs’ü de panoramik görüntüde yakaladı.

Görseldeki gizli kahramanlar… Cassini bu görüntüyü elde ettiği sırada dev gezegenden 1,2 milyon km uzaktaydı. (NASA/JPL-Caltech/SSI)

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Linda Spilker: “Cassini birçok açıdan karışık olan Saturn Sistemi’ni araştırmak amacıyla, Saturn çevresinde farklı açılı yörüngelerde dolanan bir araçtır. Halkalı gezegenin güzelliğini bu tür görsellerle pekiştirmekle kalmayıp halkaların tarihini ve dahası Güneş Sistemi’nde gezegenlerin oluşumunu ve çevrelerindeki bu tip disklerin nasıl büyüdüğünü de anlıyoruz” diyor.

Cassini 1997 yılında fırlatıldı ve dokuz yıl önce de Saturn yörüngesine yerleşti. Aracın şimdiye kadar yaptığı gibi 2017 yılına kadar Saturn ve uyduları ile halkalarını incelemeye devam edeceği düşünülüyor.

JPL

Görseller için ayrıntılı bilgiye ve yüksek çözünürlükteki görüntülere ulaşmak için tıklayınız.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.