Ocak 2009’da Satürn’de Güneş Sistemi’nin en büyük fırtınası gözlendi. Kasım 2007 ve Temmuz 2008’de Cassini’nin gözlediği büyük fırtınaları da geride bırakan bir fırtınaydı bu.
Cassini Satürn gözlemine başladığı 2004 yıolından bu yana gezegendeki dokuzuncu fırtına gözlenmiş oldu. Fırtına sırasında Satürn’ün atmosferinde Cassini Radyo ve Plazma Dalga Bilim alıcısının (RPWS) ölçtüğü güçlü radyo dalgaları da kayıt edildi. Radyo dalgaları fırtınanın Satürn’ün atmosferinde 3000 km’lik bir alanda etkili olduğunu ve fırtına şiddetinin de karasal bir gezegende olabilecek en büyük fırtınadan 10 bin kat daha güçlü olduğunu gösteriyordu.
Fırtınayla ilgili çalışma yapan Dr Georg Fischer’a göre bu fırtınaların güçlerine ve uzun süreli olmasına şaşırmamak gerekiyor. Satürn’ün iyonosfer yapısı için bu tür fırtınaların gerekli olduğunu belirtiyor.
Satürn’deki şimşek gözlemleri Cassini RPWS projesi, Avusturya, ABD ve Fransa’dan oluşturulan bir ekip tarafından yürütülüyor. Daha önce Voyager uydusuyla alınan iyonizasyon seviyelerine ilişkin bilgiler bu fırtınalar yoluyla da doğrulanmış oldu.
Satürn’de fırtınalar genellikle ekvatorun 35 derece güneyine oluştuğu biliniyordu. Ancak son fırtına bu savı yalanlar derecede hiç beklenmeyen bir yerde çıktı. Bu sırada (25 Ağustos günü) Titan Satürn’ün önünden geçiş halinde olduğundan fırtınanın önünü kapatmıştı. Ancak daha sonrasında görülenler gökbilimcilere büyük sürpriz oldu.
Kaynak: Astronomy now