NASA’nın Cassini uzay aracı verilerini kullanan araştırmacılar, dev gezegen çevresindeki yüklü parçacıkların (manyetosfer) hareketlendiği yeni bir yol belirlediler. Çalışma, gezegende doğal yolla oluşan radyo sinyali bilmecesinin çözümüne önemli ipuçları sağlayacak. Sonuçlar aynı zamanda daha iyi uzay uçuş güvenliğinden, uydu ve cep telefonu iletişimlerine ve Dünya manyetosferi ve Van Allen ışıma (radyasyon) kuşaklarındaki değişimlerin anlaşılması gibi konularda bilimcilere yardım edebilecek.
Çalışma Iowa Üniversitesi’nden fizik lisans öğrencisi ve Cassini radyo ve plazma dalgası bilim ekibi üyesi Tim Kennelly ve arkadaşları tarafından gerçekleştirildi.
Temmuz 2004 ile Aralık 2011 tarihleri arasındaki verilerin işlendiği çalışmada, Satürn çevresindeki yüklü parçacıklardan oluşmuş huni şeklindeki sıcak plazma ve elektrik yüklü gaz yapısı incelenmiştir. Araştırmacılara göre başlangıçta kuzey ve güney yarıkürede oluşan radyo dalgaları daha sonra mevsim değişimi altında manyetosfer etkisiyle dağılarak tüp şeklinde yayılmaya başladı. Bu mevsimsel etki Dünya’da da ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de kuzey ışıkları şeklinde görülürler.
Jüpiter’in dönme süresi için de kullanılan güvenilir radyo dalgalarını bilimciler, Satürn’ün dönme süresinin belirlenmesinde de kullanılacağını düşünüyor. Kuzey ve güney yarımküre kaynaklı radyo dalgası dağılım deseni iki kutup için farklı bir desene sahip. Yeni sonuçlar bilimcilere bu desendeki farklılığı neyin oluşturduğunu bilmelerini sağlayabilir.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, http://now.uiowa.edu/2013/03/telling-time-saturn adresinden ulaşabilirsiniz.