Biz 300 milyar yıldız ve gezegenleri, gaz ve toz bulutlarıyla kaplı Samanyolu adlı gökada da yaşıyoruz.
Yerel Grup adı verilen küçük bir gökada grubu üyelerinden olan Samanyolu’nun en yakın komşusu 3 milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda’dır.
Aylık Royal Astronomical Society’de York Üniversitesi Fizik ve Astronomi profesörü Marshall McCall tarafından yayınlanan yeni makalede Dünya’dan 35 milyon ışık yılı uzaklığa kadar olan gökadaların haritası oluşturuldu.
“Neredeyse merkezinde bulunan Samanyolu ve Andromeda’yı 24 milyon ışık yılı uzaklığa kadar olan oniki büyük gökada çevreliyor” diyor McCall.
Samanyolu ve Andromeda’da olmak üzere ondört dev gökadanın onikisi disklerinde yıldız oluşturan sarmal gökadalardır. Kalan ikisi ise merkezleri şişkin olan eliptik gökadalardır. Bunların oluşumu sırasında ürettikleri rüzgârlar Samanyolu ve Andromeda’nın oluşumuna destek vermiş olabilir.
McCall aynı zamanda gökadaların dönmesini de inceledi. “Ahşap cisim üzerindeki vidanın dönme yönüne bakarak içeri mi dışarı mı hareket ettiğini anlayabiliriz. Dev gökadaların dönme yönü gökyüzünde küçük bir daireyi izler gibidir. Bu ilgi çekici hizalanmanın evren daha küçükken Samanyolu ve Andromeda’ya uygulanan kütleçekimi torklarıyla ilgisi olabilir.”
Samanyolu’nun oluşumuna neden olan koşullar hakkında da yeni anlayışlar gelişti. En önemlisi evrendeki madde miktarının çok azının Yerel Grup’un oluşumu için yeterli olmasıdır. Bu maddenin önceden var olan karanlık maddenin bünyesinde birleştiği görülüyor.
“Daha uzak evrende gökadalar arasındaki boşluğa baktığımızda buralarda iplikçi yapılar olduğunu görüyoruz. Bu iplikçilikler gökadaları birbirine bağlıyor gibi görünüyor. Oluşturduğumuz yeni harita ile büyük bir alanı ölçeklendirerek buradaki gökada dağılımını gösterdik.”
)