Bu sanal tur yaklaşık yüz milyar yıldız barındıran Samanyolu Gökadamızın farklı bileşenlerini gösterir.

Yolculuğa gökada merkezindeki süper kütleli karadelik çevresinde dolanan yıldız ile başlıyoruz ve yaklaşık 10 milyar yıldız içeren galaktik şişkin bölgenin tamamını görmek için uzaklaşıyoruz.

Yolculuğumuz çoğunlukla büyük gaz diskleri içinde gömülü olan genç yıldızlarla dolu bölgeyle devam ediyor. Gökada merkezine bağlanan ve yıldızlarla dolu sarmal kol karşınızda.

Ardından yaşlı yıldızların yanı sıra çok sayıda diğerlerinden bağımsız yıldız diskleri ve küresel kümelerle dolu haloyu görüyoruz. Haloyu içine alan karanlık madde bölgesinin varlığı ise yıldızlara etki eden kütle çekiminin yörüngelerindeki değişimden anlaşılıyor.

Filmde ayrıca galaktik merkeze 26.000 ışık yılı uzaklıktaki Güneş’e de yer verilmiş.

Son olarak da 1989 yılında göreve başlayan, Güneş’ten 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan 100.000 dolayında yıldızı tarayan ESA’nın Hipparcos görevi gösterilmiş. Buna karşılık ESA’nın 28 gün sonra (20 Aralık 2013) fırlatacağı Gaia aracının 30.000 ışık yılı uzaklığa kadar ki yaklaşık 1 milyar yıldızı gözleyeceği de vurgulanmış.

ESA

Önerilir...

1 Yorum

  1. kendi gözlerimizlede görebilseydik keske oralari.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.