Görsel olarak Samanyolu her zaman düz ve sarmal şekilde gösterilir. Gerçekte ise durum bu değil. Samanyolu’nun eğilmiş ve bükülmüş olduğu belirlendi. Uzak noktalardaki 1339 yıldıza ait çalışmaya göre Samanyolu’nun ‘uçları’ bükülmüş durumda.
Seçilen 1339 yıldız Cepheid değişken türünde. Yani parlaklıkları sürekli değişen yıldızlar. Bir yıldızın parlaklığına bakarak bize yakın mı uzak mı olduğunu söylemek zordur. Bunun için gökbilimciler parlaklıkları değişen yıldızlara bakarak uzaklığı kestirmeye çalışırlar.
Gökbilimciler WISE teleskopunun kızılötesi yıldız verilerine bakarak büyük bir Cepheid grubunu belirledi. Daha sonra bunların uzaklıklarını ölçerek 3B ortamda gökadadaki dağılımlarını gerçekleştirdiler. Sonuçta gökadamızın yeni haritasına ulaşıldı.
Aslında Samanyolu’ndaki gaz diskinin bükülmüş olduğu biliniyordu. Ancak gaz aynı zamanda görünür diskte yıldızların iki katına kadar uzanır. Kenarlardaki gaz yıldızlara göre daha yüksekte ya da daha aşağı noktalara uzanır. Yani yıldızlar gazın şeklini izlemez. Yıldız haritasını kesinleştirmek için uzaklıklar daha net hesaplamaya çalışıldı. Daha önce bir düzine gökada da görülen bükülmenin Samanyolu’nda da olduğu bu yolla anlaşıldı.
Bu olayın nedenleri üzerinde de ayrıntılı çalışmalar yapılacaktır. Yapılan bu çalışma sadece gökadamızın şeklini ortaya koyuyor.
bu açıklama beni pek tatmin etmedi,şimdiye kadar neden açıklanmadı yoksa yenimi keşfedildi,bu eğrilik daha önce diğer galaksilerde neden görülmedi veya incelenmedi?bu şekilde incelenen başka galaksiler varmı?selamlar.
Egriligin oldugu bolgelerde buyuk kutleli cekim merkezleri, kadadelikler olabilir. Ya da baska galaksilerle birlesmenin etkileri devam ediyordur.