Dawn’ın zengin görsel içerikler belirlemesi için kullanılan kamerası bilim insanlarına Vesta’nın çarpıcı özelliklerini oluşturan süreçleri belirlemelerine yardımcı oluyor. Bu da ana asteroit kuşağındaki ikinci büyük asteroit olan Vesta’nın gizemli dünyasının sırlarını ortaya çıkarıyor.
Videoda Vesta’nın tamamen güneş ışığı altında olmadığını fark edeceksiniz. Tıpkı Dünya’da olduğu gibi Vesta’da da mevsimler bulunuyor, çünkü yüksek kuzey enlemlerinde ışık yoktur. Şu an Vesta’nın kuzey kutup bölgesi karanlıkta ve kış mevsimini yaşıyor. Vesta’nın yarısı gün ışığı altında diğer yarısı olan kuzey kutbu ise karanlıkta.
Videoda göze çarpan bir diğer özellik ise güney kutup bölgesindeki büyük dairesel yapı. Bilim insanları ilk kez Hubble Uzay Teleskopu’nun tespit ettiği bu dairesel yapının özelliklerini anlamak için uğraş veriyor. Birkaç km yüksekliğindeki kayalarla çevrili dairesel yapı ve yüzlerce km genişliğe sahip. Yapının merkezinde ise katlanmış yüzey üzerinde yükselen ve yaklaşık 15 km yüksekliğe ulaşan bir dağ bulunuyor.
Şafak, Vesta yüzeyinden yaklaşık 2700 km uzaklıktayken elde edilen bu görüntülerle dönme ekseni, enlem ve boylam koordinatları hesaplandı. Şafak ekibinin amacı ise Vesta’nın gökküresinin dönme ekseninin yönünü hassas olarak hesaplamak.
muhteşem bi video.facete paylaştım…kendimi uzayda seyahat ediyormuş gibi hissettim valla:))