Ceres yüzeyindeki parlak noktalar, yükselen bir dağ ve diğer yapılar Şafak aracının 3 boyutlu (3D) görüntülerinde dikkat çekiyor.
Ayrıca merkezinde parlak bir alan olan Occator krateri de oldukça şaşırtıcı özelliklere sahip olabilir. Occator’un parlak noktalarına farklı dalga boylarında bakıldı ve buzun varlığıyla ilgili bir kanıta rastlanmadı. Bu da kraterde buzun oldukça az miktarda olması demek.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Şafak görevi baş araştırmacısı Chris Russell: “Bilim ekibinin Occator’daki bu parlak noktalarla ilgili tartışmaları devam ediyor. Şimdi bunun tuzla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Ancak emin olmak için daha yakından ve daha yüksek çözünürlükteki verileri ihtiyacımız var” diyor.
Dağın dik yamaçlarındaki parlak çizgiler özellikle büyüleyici. Tepeler bir koni veya piramiti andırıyor. Tahminlere göre bu dağ yaklaşık 6 km yükseklikte.
Şafak (Dawn) aracı proje ekibinden jeolog Paul Schenk: “Bu dağ Ceres’in bildiğimiz en yüksek noktasıdır. Bir kraterle ilgisi yok ama nasıl oluştuğunu da bilmiyoruz. Yakından yapılacak gözlemlerle bu sıra dışı dağın oluşumunu anlayabiliriz” diyor.
Ceres’in genel coğrafyasını işleyen 3D filmde bu özellikler görülmektedir.
Şafak bilim ekibi üyesi Gezegen Bilimleri Enstitüsü’nden David O’Brien: “Daha birçok özelliklere rastlıyoruz. Bunlar arasında göze çarpan çok sayıda çatlaklar, güney yarımküredeki Urvara ve Yalode adlı krater çukurlarıyla dolu havzalar ve ekvatorun güneyindeki büyük Kerwan havzası sayılabilir” diyor.
Ceres, Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağındaki en büyük cisimdir. Şafak Ceres’in çapının önceki tahminlere göre 950 km değil 940 km olduğunu hesapladı.
Şafak Ağustos ayı ortalarında Ceres’in 1500 km yakınından geçecek.
6 Mart 2015’de Ceres’e ulaşan Şafak, iki farklı cismin yörüngesine oturan ilk araçtır. Şafak daha önce de, 2011-2012 yıllarında Vesta’yı incelemişti.