ESA’nın Rosetta uzay aracı 8 yıl önce hedefine yönelmek için yaptığı manevralardan birinde Dünya’ya yaklaştı ve Pasifik Okyanusu üzerinde Ay doğumunu gösteren bu fotoğrafı elde etti.
Fotoğraf 3 Mart 2005’de yaklaşık 1950 km yükseklikten alındı.
Görüntüde ilk önce ön plandaki bulutlar göze çarpmakta ve uzay ile bizi ayıran atmosferin puslu yapısı da görülmektedir.
Ay Pasifik Okyanusu üzerinde yükselirken yakalanmış. Ay yüzeyindeki Fırtınalar Denizi dikkatle bakıldığında görülebiliyor. Bu deniz Ay’ın erken döneminde yüzeydeki çatlaklardan süzülen volkanik lavlardan oluşmuş olup uydumuzun en büyük denizidir.
Rosetta asıl hedefi olan kuyrukluyıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko’ya ulaşmak için Mart 2004’de fırlatılmıştı. Araç kuyrukluyıldızın yakınına süzülebilmek amacıyla hızlanabilmek için Dünya’ya üç kez (2005,2007 ve 2009) ve Mars’a da bir kez (2007) yakın uçuş gerçekleştirdi.
Uzay aracı yolculuğu sırasında 5 Eylül 2008’de Lutetia ve 10 Temmuz 2010’da Steins asteroitlerinin yakınından geçti.
Rosetta Haziran 2011’de uykuya alındı. Yolculuğu devam eden araç kuyrukluyıldız ile karşılaşmasından bir süre önce, 10 Ocak 2014’de uyandırılacak.
Rosetta donmuş haldeki kuyrukluyıldızın Güneş’e yaklaşırken yüzeyindeki ısınmadan kaynaklanan değişimleri inceleyecek.
Araç üzerindeki Philae adlı gözlem sondası Kasım 2014’de kuyrukluyıldızın yüzeyine indirilecek.
Yaşamın gelişimine su ve organik madde taşıyarak destek sağladığı kabul edilen kuyrukluyıldızlar Güneş Sistemi’nin en ilkel cisimleridir. Rosetta yardımıyla bilimciler, kuyrukluyıldızların Güneş Sistemi’nin evrimindeki rolünü anlamaya çalışacak.
Aracın elde ettiği diğer Dünya görüntüleri için tıklayınız.