Rosetta Yavrusunu Buldu!

67P kuyrukluyıldızı çevresinde dolanan Rosetta aracı, görev süresinin bitmesine bir ay kala, kayıp yüzey robotunu buldu. Rosetta, kuyrukluyıldızdan 2 Eylül 2016 günü 2,7 km uzaktayken dar açılı kamerasıyla Philae’yi görmeyi başardı. Alınan görüntünün çözünürlüğü piksel başına 5 cm’dir.

kayip philae
Şanssız Philae oldukça kötü bir yere inmiş. Bir kayanın altındaki güneş ışığının ulaşamadığı noktada durabilen Philae bu nedenle güneş panellerini dolduramamış ve uykuya dalmıştı. 1,63 MB’lık yüksek çözünürlükteki fotoğraf için görsele tıklayınız (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team).

Görüntülerde 1 m çapındaki Philae’nin üç ayağından ikisi görünüyor.

Philae, 12 Kasım 2014’de kuyrukluyıldıza inmek üzere harekete geçmişti. Ancak yere çarptığı anda ayaklarının yüzeye tutunamaması nedeniyle zıplamış ve bir süre havada süzüldükten sonra başka bir alana çarpmıştı. Burada da tutunamayan Philae son olarak kuyrukluyıldızın üzerinde bilinmeyen bir yere iki ayağını sabitleyerek durabilmişti. Durduğu yer yeterli güneş ışığı alamadığı için pilinin tamamen bitmemesi için uyku moduna geçmişti.

İşte Philae (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team).
İşte Philae (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team).

Philae en son Haziran ve Temmuz 2015’de Rosetta ile irtibata geçmişti. ESA çalışanlarının sevinci kısa sürmüş ve robot tekrar uykuya dalmıştı.

Eldeki veriler yeri hakkında net bilgi vermemişti. Buna karşılık araştırmacılar birkaç ipucunu ele alarak olası bölgeleri işaretleyerek, Roseta’nın ilettiği görüntüler incelenmişti. Philae’den yine iz yoktu.

Güzel haber artık umutların kesilmeye başladığı sırada, 2 Eylül’de geldi. Philae macerası bu şekilde bitmiş oldu.

Rosetta ise 30 Eylül’de kuyrukluyıldıza inerek yüzeyin yakın görüntülerini ileterek 12 yılı aşan yolculuğunu sona erdirecek.

Telif: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Telif: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.

1993 yılının sonlarına doğru planlanan Rosetta görevi, 2000 yılında ESA programları içine alınmıştı. 2004’ün Mart ayında fırlatılan Rosetta 10 yıl boyunca dolambaçlı bir yörünge izledikten sonra hedefi plan 67P kuyrukluyıldızı yörüngesine girmişti.

Rosetta’nın macerasını hatırlamak için: http://www.astronomidiyari.com/?tag=rosetta

Kaynaklar:

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Philae_found

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Europe_s_comet_chaser

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.