Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta uzay aracı yavaş yavaş hedefi 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına yaklaşıyor. Aracın yolladığı yeni görüntülere göre kuyrukluyıldız sürprizlerle dolu. Rosetta’nın optik, kızılötesi ve tayf çeker kamerası OSIRIS ile alınan yeni görüntüye göre 67P kuyrukluyıldızı diğerlerinden oldukça farklı.
Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nden OSIRIS ekibinden Holger Sierks: “Rosetta ile 67P arasındaki uzaklık artık astronomik değil, sadece 14.000 kilometre. Bu da yaz tatili için Almanya’dan Hawaii’ye yolculuk edecek birinin alacağı mesafe ile karşılaştırılabilir” diyor.
Rosetta’nın 67P’yi OSIRIS aletiyle fotoğraflamasını Almanya’dan Hawaii’nin en yüksek dağı Mauna Kea’nın fotoğrafını çekmeye benzetebiliriz. 14 Temmuz’da elde edilen bu görüntüde 67P’nin çekirdeğinin iki ayrı bölümden oluştuğu görülüyor.
OSIRIS projesi yöneticisi Carsten Güttler: “Bu şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir kuyrukluyıldıza benzemiyor. Görüntüye göre 67P yuvarlak bir gövde ve kafasıyla bir lastik ördeği andırıyor. Bu şeklin sebebi hakkında fikrimiz yok” diyor. Önümüzdeki aylarda kuyrukluyıldızın fiziksel ve mineral yapısı belirlenebilecek. Böylece gövde ve kafanın iki ayrı cisim olup olmadığı ortaya çıkabilecek.
67P birçok cismin birleşmesiyle şimdiki halini almış olabilir. “Görüntü belirsiz olmakla birlikte Rosetta ile yakından baktığımızda yüzeyinin pürüzsüz olmayacağını göreceğiz” diyor Güttler.