NASA’nın Yeni Ufuklar uzay aracından gelen son bilgiler Pluto’nun yüzeyinde ve atmosferinde bol miktarda azot gazı olduğu belirlendi. Ancak Pluto’nun kütlesinin küçük olması saatte yüzlerce ton azotun uzaya kaçmasına engel olamıyor.
Peki bu azot nereden gelmektedir? Sorunun yanıtının arandığı Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan makale Yeni Ufuklar’ın Pluto ile karşılaştığı 14 Temmuz’dan sadece bir gün sonra kabul edildi.
Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Kelsi Singer: “Pluto yüzeyinde mevsimsel döngüyle hareket eden azot buzu, Güneş’ten gelen morötesi ışıkla buharlaşıp atmosfere yayılmaktadır” diyor. Ekip bu sonuca ulaşmak için olabildiğince farklı şekillere sahip dizileri inceledi.
Makale yazarları Singer ve Yeni Ufuklar görevi yöneticisi Alan Stern Pluto’dan kaçan azot ile kuyrukluyıldızların atmosferinden kaçan maddenin aynı süreci yaşayıp yaşamadığını merak etti. Pluto yüzeyine çarpan cisimlerin oluşturduğu kraterler derinlerdeki azot buzunu –henüz kanıtlanmadı- açığa çıkarıyor olabilir.
“Aslında bu kraterlerin oluşumuyla açığa çıkan azot miktarının yeterli miktarda olmadığını gördük. Bu da aklımıza Pluto’daki jeolojik bir hareket olduğu ve bunun da içteki azotu çıkarttığı fikrini getirdi” diyor Singer.
Pluto yüzeyinin yeni görüntülerindeki yukarı doğru yönelmiş veya karanlık oluklar yüzey hareketiyle ilgili olabilir.
“Muhtemelen Pluto’da aktif gayzer veya buz volkanları bulunuyor ve bunlar içteki azotu dışarı atıyor. Bu bir olasılık. Yeni Ufuklar’ın verileri geldikçe elimizde daha çok bilgi olacak” diyor Stern.