Planck gözlerini açarak ilk görüntüsünü dünyaya yolladı. Görüntülerden Planck’ın veri kalitesinin mükemmel olduğu belirlendi. Bu bilgi Planck’ı uzaya yollayan ve L2 (Lagrange) noktasına yerleştiren ESA’yı mutlu etmişe benziyor.
Planck, uzaydaki büyük patlamanın izi olarak bilinen kozmik mikrodalga arka alan ışınımını, mikrodalga dalga boyunda inceleyecek. Araç 13 Ağustos 2009’da son manevrasını yaparak L2’deki istenilen yörüngesine oturmuştu.
Planck 15 ay süresince üzerindeki LFI (düşük frekans cihazı) ve HFI (yüksek frekans cihazı) ile bilgi toplayacak. Veriler evrenin erken dönemlerinde neler olup bittiğini ortaya koyabilecek.
14 Mayıs 2009’da Herschel ile birlikte tek roketle fırlatılan Planck uzayın sıcaklığını oldukça hassas ölçebilecek. Öyle ki, Dünyadaki bir tavşanın vücut sıcaklığını bile saptayacak ölçüde hassas. Ancak bu ölçümleri yapabilmesi için aracın sıcaklığının 0 K dereceye yani -273 C dereceye yakın olması gerekiyor.
Planck’ın uzaya bakması 13 Ağustos’ta başladı ve ilk incelemesi 27 Ağustos’ta tamamlandı. Bu incelemede Planck gökyüzünü 15’er derecelik açılarla tarayarak haritalandırmaya çalıştı. Planck bu bölgelerle ilgili bilgileri 15 ayda tekrar edecek ve yaklaşık her 6 ayda bir derlenen uzay haritası toparlanacak.
Sonuçların 2012’in sonuna doğru tüm dünyaya duyurulacağı ve verilerin gökbilimciler ve fizikçilerin kullanımına sunulacağı bildiliyor.
Kaynak: ESA