Rosetta uydusunun yer aracı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızındaki birinci görevini 57 saat sonra tamamladı.
Philae adlı yüzey aracı planlanan noktadan kayarak başka bir noktada kendini sabitlemek zorunda kalmıştı. Aracın bulunduğu yerde güneş ışığının önündeki tepe engeline takılması küçük bir operasyona neden olmuş ve araç 4 cm yükseltilerek 35 derece döndürülmüştü. Bu sırada da çok enerji kaybetmişti. Sonuçta bu ek operasyonla panellerinin kendisine yetecek güneş ışığını toplaması amaçlanmıştı. Aracın yolladığı son bilgiler ilk görevini başarıyla tamamladığını gösteriyor.
ESA’nın Almanya’daki Uzay Operasyonları Merkezi’nden Stephan Ulamec: “Bu beklenmedik durumu başarılı bir operasyonla atlattık” diyor.
Kuyrukluyıldız üzerinde üç kez zıpladıktan sonra kendini sabitleyen yüzey aracı ancak Rosetta aracılığıyla Dünya’ya bilgi gönderebiliyor. Philae’nin ilettiği bilgi Dünya’ya 28 dakikada ulaşıyor.
Yörünge aracı ise Philae’nin indiği bölgenin yüksek çözünürlükteki görüntülerini almayı sürdürüyor. Daha önce elde edilmemiş ayrıntılarla dolu fotoğraflar Dünya’ya ulaştı bile.
İniş görüntüleri kuyrukluyıldızın yüzeyinin toz ile metre boyutlarındaki enkazla kaplı olduğunu gösterirken, panoramik görüntüler sert görünümlü malzeme katmanını işaret ediyor. Philae’nin matkapı ile yüzeyin ne kadar sert olduğunu anlaşılacak.
“Şimdi Philae uyuyacak ve yeterli güneş ışığı aldığında uyandırılıp bir sonraki görevine başlayacak” diyor Stephan.
Yeterli güneş ışığı alan sonda uyandırılıp gerekli gücü güneş panellerinden toplaması sağlanacak. Ancak o zamana kadar iletişim mümkün olmayacak. Güneş panellerinin yeterli güneş ışığını toplayabilmesi amacıyla araca konum düzeltmesi yapıldı.
Bu arada Rosetta ise kuyrukluyıldız çevresindeki 30 km yükseklikteki yörüngesine yerleşti. 6 Aralık’ta 20 km yörüngesine yerleşecek olan uydu kuyrukluyıldızın 13 Ağustos’taki güneş’e en yakın konuma gelmesiyle daha etkin çalışmaya başlayacak.
Rosetta’nın kuyrukluyıldızın Güneş’in etkisiyle değişimini temel alarak ileteceği bilgiler bilim insanlarının Güneş Sistemi’nin geçmişiyle ilgili kafalardaki birçok sorunun yanıtlanmasına olanak sağlayacaktır. Güneş Sistemi nasıl oluştu ve bugünlere kadar nasıl geldi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Kuyrukluyıldızlar nasıl cisimlerdir? Dünya’daki suyun varlığıyla ne ilgileri var? Gezegenimizin nasıl değişti ve gelişti?
ESA Rosetta görevi yöneticisi Fred Jansen: “Elbette bir kuyrukluyıldızın yüzeyine araç indirmek çok önemliydi. Ama şimdi bu aracın yollayacağı bilgiler daha da önem kazanıyor ve biz bunun için sabırsızlanıyoruz” diyor.