NASA’nın OSIRIS-REx aracı 20 Ekim 2020’de Bennu asteroidinin yüzeyine dokunarak yeterli miktarda, yaklaşık 60 gram, örnek toplamayı başardı. Görselde aracın örnek toplama kafasının (TAGSAM) örneklerle dolu olduğu ve parçaların kafa civarındaki hareketliliği görünüyor.
TAGSAM, yüzeyden kalkan tozları yakalamak için tasarlanmıştır. Araç Bennu yüzeyine değdikten hemen sonra iticilerini ateşleyerek asteroidin yüzeyinden ayrıldı. Bu sırada bölgede bulunan daha gevşek toz ve toprak parçaları havalandı. TAGSAM havalanan bu parçalardan toplamayı başardı. Aracın bu olay sırasında herhangi bir zarar almadığı belirlendi. OSIRIS-REx asteroidin Nightingale adlı bölgesine değdiğinde hızı saniyede 10 santimetreydi. Araç yüzeye değdikten sonra toprağa birkaç santimetre de girdi. Ardından saniyede 40 santimetre hızla asteroit yüzeyinden uzaklaştı.
Araç şimdi Dünya’ya dönmeye hazırlanıyor. Bu sırada topladığı örnekleri güvende tutmak için örnek kapsülüne yerleştirecek.
Her şeye rağmen aracın yeterli örnek toplamadığı ortaya çıkarsa 12 Ocak 2021’de bir deneme daha yapacak. Bu durumda Bennu’nun ekvatoruna yakın kayalık olmayan Osprey adlı bir bölgeye inmeyi deneyecek.
OSIRIS-REx 8 Eylül 2016’da fırlatıldı ve 3 Aralık 2018’de Bennu asteroidine ulaştı. 31 Aralık 2018’de yörüngeye girdi. Her şey yolunda giderse araç 24 Eylül 2023’de Utah’a paraşütle inecek.
Meraklısına: Ayrıntılar için aşağıdaki sayfalara göz atabilirsiniz.
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/osiris-rex-tags-surface-of-asteroid-bennu/