Bir grup Çinli gökbilimci QS Virginis Sistemi’nde geçtiğimiz kasım ayında keşfedilen gezegene ilişkin verileri güncellediler.
Sistemde bulunan kırmızı ve beyaz cücenin şimdilik sessiz oldukları, ancak bunun yaklaşan fırtına öncesi sessizlik olduğu bildirildi.
OS Virginis, 157 ışık yılı uzaklıktaki Başak (Virgo) takımyıldızı içinde yer alıyor. Sistemde biri soğuk bir kırmızı cüce ve diğerine göre daha sıcak ve yoğun olan beyaz cüce olmak üzere iki yıldızdan oluşuyor. Yıldızlar arasındaki uzaklık Dünya-Ay uzaklığının iki katı kadar: 840 000 km. Büyük kırmızı cüce çevresinde dolanan beyaz cüce bir turunu 3 saat 17 dakikada tamamlıyor.
Gökbilimciler sistemden gelen ışığa bakarak beyaz cücenin kırmızı cücenin önüne geçtiği sıradaki değişimleri incelediler. Buradaki değişimlerde sistemin ileri geri hareket ettiği görüldü. Bunun tek bir açıklaması olabilirdi: sistemde bilinmeyen bir nesne daha vardı. Çünkü sistemden gelen ışık bazen çok uzaktan, bazen de çok yakından geliyormuş gibi davranıyordu. Ölçümler sonucunda bilinmeyen üçüncü nesnenin en az 6.4 Jüpiter kütleli bir gezegen olduğu bulundu. Gezegen yıldıza 630 milyon km (4 Dünya-Güneş uzaklığı) uzaklıkta yer alıyordu.
İlk kez böylesine iki yıldızın çevresinde dolanan gezegen keşfi yapıldı. Yaşamın olmasının mümkün olmadığı gezegenin ufkunda kırmızı ve beyaz renkte yıldızların görülüyor olması da ayrı bir ilginç gerçektir. Ama bu belki de hoş görüntü sonsuza dek devam etmeyecek. Beyaz cüceye madde kaptıran kırmızı cüce gücünü yavaş yavaş tüketiyor. Kırmızı cüceden beyaz cüceye ulaşan hidrojen atomları, beyaz cücenin çevresinde bir kabuk oluşturuyor. Bu da bisr süre sonra sıcaklığın artmasına ve füzyon olayının başlamasına neden olacak. Sonuç nükleer bir patlama. Bu patlama ile sistemin parlaklığı birden artacaktır.
Nova adı verilen bu patlamalar şimdiye kadar gökbilimciler tarafından çok defa gözlendi. Bu tür patlamalar yakınındaki nesneler için oldukça tehlikelidir. Ama bu sistemin bir başka özelliği gezegeni olması. En fazla merak edilen konu nova sonucundan gezegenin nasıl etkileneceğidir.
Kaynak: Science Daily