MRO 4. Yılında

MRO’daki yüksek çözünürlüklü görüntü alabilen HiRISE kamerasının aldığı 200 m çapındaki bir kraterin görüntüsü. Kraterin çevresindeki koyu izler kum, bazalt ve siyah volkanik kayalar ile oluşmuş. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

NASA’nın Mars Yörünge Keşif Aracı (MRO), gezegendeki görevinin dördüncü yılını tamamladı. Bir nesil önce böylesi bir araçla başka bir gezegenin çevresinde görev yapan bir aracı düşünmek dahi zor iken, şimdi 100 terabit veri yollamış olan teknolojiye sahibiz.

100 trilyon bit sıkıştırılmamış veri yüksek çözünürlükteki 35 saatlik filme eşdeğerdir. Diğer uzay görevleriyle birlikte elimizde, bunun 3 katından daha fazla veri bulunuyor.

NASA’nın Jet İtici Güç Laboratuvarı’ndan MRO görev sorumlusu Rich Zurek, gelen çoğu verinin işlenmemiş olmasına karşılık yine de etkileyici olduğunu belirtiyor. “Araç yardımıyla Mars’ın ortamı hakkında ayrıntılı bilgiler edindik ve gezegen hakkındaki düşüncelerimiz kısa bir süre içinde değişti” diyor.

12 Ağustos 2005 tarihinde Florida’dan fırlatılan MRO 10 Mart 2006’da Mars yörüngesine girdi. Araç 2008 yılında birinci bilim görevini tamamladı. Araç hala Mars’ın yüzey yapısı, yeraltı ve atmosfer araştırmalarına devam ediyor.

MRO’da saniyede 6 megabit veri yollayabilen 3 m çapında bir çanak anten bulunuyor. Araçta ayrıca 3 fotoğraf makinesi, mineral ve atmosfer bileşeni çözümleyicisi için tayfölçer de bulunuyor.

Mars çevresinde dolanan araç yüksek çözünürlükte görüntüler sağlıyor. Gezegenin %1 değerindeki kısmını 30 cm büyüklüğünde bir poster gibi görüntüleyebilmektedir. Üzerindeki radar İtalya Uzay Ajansı tarafından hazırlanmıştır.

MRO’nun belki de en önemli görevi milyonlarca yıl önce gezegende olan su kaynaklarının izini sürmektir. Bu suyun bıraktığı izleri, bazı asidik ve alkali ortamları bulmak ve geçmişte oluşmuş olası yaşam kanıtlarını ortaya çıkarmaktır.

Kaynak: NASA/JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.