Merak (Curiosity), Mars yüzeyine 16 gün önce indiği ve yazar Ray Bradbury’in adı verilen noktadan ayrılarak ileri doğru 6 m yol aldı.
Merak ekibinden Michael Meyer: “Bu noktaya bir ad bulmamız zor olmadı. Zaten Ray Bradbury Mars’ta yaşam olasılığını anlattığı hikâyelerle ün kazanmıştır” diyor.
Merak’ın hareketi sağlayan parçalarında bir sorun olmadığı anlaşıldı ve aracın hareketi JPL’den Matt Heverly’nin hazırladığı bir benzetimle gösterildi.
“Önümüzde yeni keşiflerin beklediği birçok nokta var” diyor Heverly.
Merak Bradbury noktasının doğu-güneydoğu tarafında kalan 400 metre uzaklıktaki hedefe harekete geçmeden önce son kontrollerini yapmak ve çevreyi iyice tanımak amacıyla birkaç gün daha duracak.
JPL’in Merak projesi yöneticisi Pete Theisinger: “Merak önceki Mars gezginlerine göre çok daha karmaşık bir araçtır. Görevin ilk haftası test ve tanımlama etkinlikleriyle geçti. 16 günlük süre boyunca tamamen plana uygun hareket ediyoruz” diyor.
Bilimciler birkaç gün önce aracın üzerindeki ChemCam Kamerasını ve tayfölçerini kullanarak bir kayayı incelemişlerdi. Bunun sonucunda kayanın bazaltik yapıda olabileceği belirlendi.
Merak’ın İlk Çevre İzlenimleri
İspanya’nın araca eklediği hava durumu istasyonu ile hava ve toprak sıcaklığı, hava basıncı, rüzgar ve diğer değişkenler her saat belirleniyor. Buna Merak’ın iniş yaptığı Gale Krateri noktası çevresindeki iki haftalık ölçümleri: hava sıcaklığı -2 ile-75 C derece, yüzey sıcaklığı -91 ile 3 derece arasında. Elbette sıcaklıklar sabah ve öğleden sonra değişiyor.
Madrid’den Araç Çevresel İzleme İstasyonu (Rover Environmental Monitoring Station -REMS)’ndan sorumlu Astrobiyolog Javier Gómez-Elvira: “Biz günlük değişimleri ve buna bağlı olarak da mevsimsel değişimleri izleyeceğiz” diyor.
Son bir haftalık sonuçları http://cab.inta-csic.es/rems/marsweather.html veya bit.ly/RzQe6p adreslerinde bulabilirsiniz.
İki setten oluşan REMS rüzgâr sensörlerinden biri çalışmıyor. JPL’den Merak Projesi yönetici yardımcısı Ashwin Vasada: “Muhtemelen iniş sırasında yüzeydeki bir çakıl taşı buraya isabet etti. Dolayısıyla biz şimdi rüzgâr hızını ve yönünü ölçmek için elimizde olan tek sensörü kullanacağız” diyor.
Rusya’nın araca eklediği bir alette aracın altındaki toprağını 1 m derinliğine kadar olan kısımda su olup olmadığını belirleyecek. İlk kez başka bir gezegende kullanılan bu alet Dünya’da petrol rezervlerini belirlemek amacıyla kullanılıyordu.
“Merak topraktaki nötron dağılımını gözleyerek topraktaki hidrojen miktarı ölçülecek. Hidrojen suyu oluşturan bir element olduğundan varlığı önemli.
Gale Krateri’nde hidrojen bulunabilir. Burası ekvatora yakın ve suyun bıraktığı mineraller barındırmaktadır. Geçmişte buradan akan su kayaların yüzeyine çeşitli iyonlar ile mineraller bırakmış olabilir.
Merak’ta Mars toprağında geçmişte ya da günümüzde herhangi bir mikrobik yaşam olup olmadığı üzerindeki 10 gelişmiş aletle değerlendirilecek.
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-254
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-256