NASA’nın Mars atmosferinin geçmişte neler yaşadığını ortaya çıkarmak için gönderilen MAVEN aracı kızıl gezegenin yörüngesine oturdu. Aracın Mars yolculuğu 10 ay sürdü.
Mars’ın ince üst atmosferini inceleyecek olan MAVEN ile gezegenin geçmiş dönemlerde ikliminin atmosfere bağlı olarak nasıl değiştiği belirlenebilecek. Bu da atmosfer değişiminin yüzeye etkisini ortaya çıkaracak. Aynı zamanda 2030’lu yıllarda gerçekleşmesi düşünülen Mars’a insanlı uçuşlarla ilgili önemli bilgilerde elde edilecek.
MAVEN’in yanında taşıdığı bilimsel aletler ise önümüzdeki altı hafta içinde göreve başlayacak. Böylece üst atmosferin güneş ve güneş rüzgârıyla etkileşimi, buradaki gazın yapısı, yoğunluğu ve uzaya kaçış oranı gibi önemli sonuçlar kaydedilecek.
Colorado Üniversitesi’nden MAVEN baş araştırmacısı Bruce Jakosky: “MAVEN 11 yıl önce ortaya atılan bir projeydi. Şimdi bu projenin başarıya ulaştığını ve bizim heyecanla ondan sonuç beklediğimizi söyleyebilirim” diyor.
MAVEN yanında üç ölçüm aleti paketi taşımaktadır. Bu araçlarla güneş rüzgârı ölçümleri, atmosferdeki atomlarla etkileşmeleri, atmosferden uzaya kaçan madde miktarının yoğunluğu gibi değerler ölçülecek.
MAVEN, 18 Kasım 2013’de NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nden fırlatılmıştı.