Leicester Üniversitesi’ndeki uzay fizikçileri Mars’ın Güneş’in etkisi nedeniyle atmosferinden sürekli madde kaybettiğini ve bunun öncekilere göre arttığını buldular. Yeni çalışmada bu kayba neden olarak güneş rüzgarı gösteriliyor.
Araştırmacılar uydu gözlemleri doğrultusunda aldıkları güneş rüzgarıyla taşınan ağır parçacık verilerini analiz ederek Mars atmosferindeki arkı izlediler. Buna göre Mars’ın atmosferinden uzakta ve belirli bir hızla değil aksine atmosferden uzaya madde kaçışı olduğunu gördüler.
Araştırmacılar güneş rüzgarının etkileşim bölgelerinde (CIR- corotating interaction regions) gerçekleşen patlamalar nedeniyle atmosferde kaybın gerçekleştiğini belirtiyor. CIR nedeniyle Mars atmosferindeki parçacıklar çok uzaklara gidebiliyor.
Araştırmacılar en son normal değerin 2.5 katı kadar uzaya parçacık salındığını gördüler. Bu incelemeler Mars’ın atmosferinin evrimini anlama yolunda önemlidir.
Leicester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Merkezi’nden Prof. Mark Lester, “Mars’ın Dünya gibi kendini koruyabilen bir manyetik alana sahip değil. Bir diğer sebep de güneş çevrimleridir. Çevrimin en büyük değere ulaştığı zamanlarda bu kayıplarda en yüksek değerine ulaşacaktır” diyor.
Kaynak: Science Daily