NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracının ilettiği görüntüleri inceleyen bilimcilerin yaptıkları hesaba göre, gezegen her yıl en az 200 küçük asteroit ya da kuyrukluyıldız tarafından bombardıman ediliyor ve yüzeyde en az 3,9 metrelik kraterler oluşuyor.
Araştırmacılar uzay aracından elde ettikleri görüntüleri inceleyerek 248 yeni çarpma krateri belirledi. Bu da gezegende yılda 200 dolayında çarpışma yaşandığını gösteriyor.
Uydunun Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim kamerasının elde ettiği bir bölgenin eski ve yeni görüntülerini karşılaştıran bilimciler, yüzeyde oluşan yeni kraterleri belirleyebiliyor.
Arizona Üniversitesi’nden Ingrid Daubar: “Yeni, oluşan kraterleri bulmak heyecan verici. Bu, Mars’ın hareketli bir gezegen olduğunu ve çeşitli süreçlerin halka yaşandığını gösterir” diyor.
Mars’a düşen asteroit ya da kuyrukluyıldız parçalarının çapı 1 ile 2 metre arasındadır. Kızıl Gezegen’in ince atmosferi bu asteroitlerin yüzeye çarpmalarına engel olamamaktadır.
HiRISE ve diğer uyduların kameraları 248 yeni krateri tespit etti. Bu çalışma 2006 yılından bu yana sürdürülüyor. Çarpışma sonucu havaya yayılan tozun fark edilmesiyle 44 yeni krater keşfedildi.
Şubat ayında Rusya Chelyabinsk’e düşen meteor Mars’a düşseydi, gezegene düşen bu asteroitlerin oluşturduğu kratere göre 10 kat büyük çukura neden olurdu.
Daubar ve ekibi çapı en az 3,9 metre olan kraterlerin ne sıklıkta ortaya çıktığını hesapladı. Buna göre Mars yüzeyinde her yıl ABD’nin Teksas eyaleti büyüklüğünde bir alan bu çarpışmalardan etkilenmektedir.
Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) 2006’dan bu yana üzerindeki yardımcı aletiyle Mars’ı incelemeyi sürdürüyor.