Mars Ay Kadar Görünemez!

Dünya çapının yarısı kadar bir çapa sahip olan Mars gökyüzünde küçük bir turuncu nokta olarak görünür. Hiçbir zaman Dolunay kadar büyük görünemez.

Bu yazı 2010 yılında yazıldı ve yenisine hiç ihtiyaç duyulmadı. Yazıda özellikle gökyüzünde Mars’ın konumuyla bilgiler 2010 yılına aittir. Bilginize…

Her sene 27 Ağustos tarihi yaklaştığında tüm dünyaya “Mars, Ay kadar görünecek” başlıklı bir ‘yalan e-postası’ iletilir. Bunu kim neden yapar bilmiyorum. Ama bu düpedüz bir yalan. Böyle bir şeyin olması ise mümkün değil. 27 Ağustos gecesi Mars gökyüzünde küçük bir parlak nokta kadar görünecek, o kadar.

İnternet yaşamımıza girdiğinden bu yana yaşantımızda çeşitli değişiklikler oldu. Çoğu bilgiyi artık kitaplardan değil internet ortamından arayıp bulmaya ve kullanmaya başladık. Eğlence merkezi olarak bile çoğu kez interneti tercih ettik. Elbette iyi olduğu kadar zararlı yönleri de yok değil internetin. Örneğin yanlış bilgi içeren sayfalar, insanları yanlış yönlendiren ve yanlış bilgilendiren mesajlar…

Özellikle bu mesaj kısmına dikkat… Bir yıl içerisinde e-posta kutularımıza neredeyse her gün o kadar gereksiz, saçma ve yalan dolu mesajlar geliyor ki… Bunları bereket ki e-posta servisleri hemen süzgeçten geçiriyor. Yoksa işin içinden çıkılmak olanaksız olabilirdi.

Gelelim konuya…

Evet Mars Dolunay kadar görünecek mi?

Yanıt: Kesinlikle HAYIR.

Neden olamayacağını anlamak için işi basitleştirerek anlatmaya çalışayım. Mars 6800 km çapındadır. Yani Dünya çapının yarısı kadar.Ay ise yaklaşık 3400 km çapa sahiptir. Yani Mars’ın çapı Ay’ın çapının 2 katıdır.

Mars’ın bize en yakın olduğu ortalama uzaklığı 78 milyon km’dir. Ay’ın uzaklığı ise 380 000 km’dir.

Bu rakamlara göre Mars’ın Ay kadar görünmesi için bize uzaklığının 700 000 ile 1 milyon km kadar olması gerekir. Yani Mars bize 77 milyon km yaklaşmalı. Böyle bir şey olabilir mi?

Bilim kurgu filmlerinde olabilir. Ama gökbilimde değil. Böyle bir şeyin olması için Mars’ın yörüngesinden bir şekilde çıkması gerekir ki bu da gezegen dengelerini alt üst eder. Neyse ki milyonlarca yıldır Güneş Sistemi’ndeki gezegenler yörüngelerine sadık kalarak ve birbirlerine olan uzaklıklarını koruyarak varlıklarını devam ettiriyorlar.

27 Ağustos günü gece 0:30’da görüleceği söylenen Mars, aslında akşam 20:30’da batıyor ve ertesi gün akşam olana kadar da gökyüzünde görünmüyor. Bu e-postanın yalanını çıkaran ikinci gerçek.

Mars zaman zaman Dünya’ya yakın konuma gelir. Ama bu yakınlaşma ile aradaki uzaklık ancak 70-72 milyon km’ye kadar inebilir. Böylesi bir durumda dahi Mars küçük bir turuncu parlak noktadan daha büyük görünmez.

Mars ve Ay’ın görünen büyüklüklerinin karşılaştırılması.

Şu an Mars Dünya’ya 320 milyon km uzaklıkta yer alıyor.

Konuyla ilgili ayrıca NASA’nın açıklamasını da okuyabilirsiniz.

Not: Yalan haberi uçuranlar bu olayın bu seneden sonra bir daha —taaaa— 2287 gibi anlaşılmaz bir tarihte  yaşanacağını da belirtmişler. Bu da yalan. Ne 2287’de ne 22 870’de ne de 2 milyon yıl sonra böyle bir olay olamaz. Nereden mi biliyoruz? Güneş Sistemi’nin tarihinden elbette. 4.5 milyar yıldır bu gezegenler birbirlerine fizik yasalarının izin verdiği ölçüde yakınlaşmışlar da ondan. O da birkaç milyon km eder, 70 milyon km değil!

Önümüzdeki yıl aynı yazıyı sizlerle tekrar paylaşmak zorunda kalmam umarım.

Bilimle kalın.

Önerilir...

10 Yorum

  1. çok teşekkürler bize bunu bildirdiğiniz için facebook’da da  böyle yalan haberler çıkmış.

    1. Anlaşılan her sene düzenli olarak ortaya çıkan bu asparagas haberi bu sene erken ortaya sürmüşler.

  2. biz de habere kananlardanız. kanmakla kalmayıp şehir merkezinden görünmüyor heralde diyerek dağbaşına bile çıktık.

  3. tüh yaa mars ay kadar olmayacakmı bende mars yörüngeden çıkıp teğet geçecek falan diye düşünmüştüm.hiçbirşeyin teğet geçmediği gibi ayda teğet geçmeyecekmiş bize.alt üst oldum yani 🙂

    bilgilendirme için teşekkürler arkadaşım.

  4. facebookta bir sürü kişi bu olayı paylaştı..ben de gerçek sanmıştım ve meraktaydım..
    bilgilendirdiğiniz için teşekkürler

  5. vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim. fiziğin yasası nasıl oluyor anlayamadım kafam karıştı.

    1. Kütle-çekim yasası, Kepler yasaları gibi…

  6. bu sayfadan haberdar degildim. mars da olmasa ah ah 🙂
    çok güzel açıklamışsınız, teşekkürler.

  7. Benzer bir mesaji ben aldim. Ilgimi cekmisti ve merakla bekliyordum. Uyariniz icin tesekkürler. Link i iletecegim.

  8. Birkaç yıl önce de aynı söylentiler çıkmıştı. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.